Οι γυναίκες που ακολουθούν καθιστική ζωή όταν επιστρέφουν από τη δουλειά έχουν ενδεχομένως περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά επικίνδυνο είδος θρόμβου σε σχέση με τις πιο δραστήριες γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα.

Η πνευμονική εμβολή είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος ή μέρος του ταξιδεύει μέσω του κυκλοφορικού από τις φλέβες του ποδιού μέχρι τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πόνο το θώρακα και βήχα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’, εξέτασε τις συνήθειες σχεδόν 70.000 νοσοκόμων κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, σε 18 χρόνια. Πολλές ήταν όρθιες τον περισσότερο χρόνο της απασχόλησής τους στην εργασία.

Σε σύγκριση με γυναίκες που περνούσαν λιγότερες από 10 ώρες την εβδομάδα εκτός εργασίας, όσες περνούσαν τον περισσότερο χρόνο καθιστές, περισσότερο από 41 ώρες της εβδομάδα, φάνηκε ότι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμονική εμβολή, δήλωσε ο Dr.

Christopher Kabrhel, από το Γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η σχέση ίσχυε και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, δείκτης μάζας σώματος, κάπνισμα και νόσοι. Είναι βιολογικά αληθοφανές, η σωματική αδράνεια να αυξάνει ενδεχομένως τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ο χρόνος που περνούσαν καθιστές οι γυναίκες συνδεόταν με την καρδιοπάθεια και την υπέρταση.

Ο Dr. James Douketis και ο Alfonso Iorio, από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Hamilton, σχολιάζοντας την έρευνα, σημειώνουν ότι αν τα ευρήματα είναι έγκυρα μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Στους περιορισμούς της έρευνας περιλαμβάνεται η υπόθεση ότι τα επίπεδα αδράνειας στην έναρξη ίσχυαν καθ’ όλη τη διάρκειά της. Πρόσθεσαν ότι γενικά η έρευνα ενισχύει την πεποίθηση ότι η παρατεταμένη αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής και δείχνει πώς συμβαίνει στην καθημερινότητα.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο