Γράφει ο Δημήτρης Καραγιώργος

Αιφνιδιαστικό «χτύπημα» κατάφεραν φέτος τα αλλεργιογόνα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ο θερμός χειμώνας, οδήγησαν σε πρώιμη ανθοφορία των φυτών που «ενοχοποιούνται» για πρόκληση αλλεργιών. Ένας στους πέντε Έλληνες ταλαιπωρείται από κάποιας μορφής αλλεργία, ενώ οι περιπτώσεις άσθματος έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν χθές η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας κ. Καλλιόπη Κόντου – Φίλη, ο καθηγητής Αλλεργιολογίας στις ΗΠΑ κ. Άλκης Τόγιας και ο αλλεργιολόγος κ. Δημήτρης Βούρδας, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου.

Οι αλλεργιολόγοι επισημαίνουν ότι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, έχει ξεκινήσει κατά δύο μήνες νωρίτερα η ανθοφορία του φυτού «παριετάρια», γνωστό και ως «περδικάκι», το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα αλλεργιογόνα. Το ίδιο συνέβη και με τα αγρωστώδη, τα οποία ανθίζουν συνήθως τον Απρίλιο, ενώ το αναμένεται και πρώιμη ανθοφορία της ελιάς.

Το 20% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει κάποιου είδους αλλεργία, ενώ η συχνότητα του βρογχικού άσθματος στην Ελλάδα έχει εξαπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία.

Στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την έξαρση των αλλεργικών νοσημάτων, οι ειδικοί κάνουν λόγο για διαταραχή στην αυτορύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν είναι η σημαντική αύξηση των αλλεργιών να συνδέεται με το ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πλέον σε «αποστειρωμένο» περιβάλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]