Ερευνητές εμφύτευσαν μικροτσιπ σε 7 γυναίκες το οποίο απελευθέρωνε φάρμακο για την ενδυνάμωση των οστών. Η χορήγηση γινόταν μια φορά την ημέρα χωρίς οι γυναίκες να το νιώθουν.

Η νέα έρευνα εκτιμάται ότι αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για χρήση ασύρματου τσιπ χορήγησης φαρμάκου. Μελλοντικά ενδεχομένως οι γιατροί θα μπορούν να προγραμματίζουν αλλαγές στη δόση από μακριά πατώντας ένα κουμπί ή θα τις προγραμματίζουν να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια του ύπνου του ασθενούς ώστε να ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες.

Η συσκευή αρχικά μελετάται για την αντιμετώπιση της σοβαρής οστεοπόρωσης. Ωστόσο θα μπορούσε να περιέχει άλλα είδη φαρμάκων, δήλωσε ένας από τους εφευρέτες, ο Robert Langer, από το Massachusetts Institute of Technology.

Ο Langer, σημειώνει στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’ ότι αρκεί η αποστολή σήματος σε ειδικά ραδιοκύματα και αρχίζει η χορήγηση του φαρμάκου.

Επόμενο βήμα θα ήταν μια πιο λεπτομερής συσκευή που θα απελευθερώνει μια δόση τη φορά και θα έχει προγραμματιστεί να παραλείπει ή να προσθέτει δόσεις ανάλογα με τις ανάγκες, δήλωσε ο μηχανικός Ellis Meng από το University of Southern California.

Το μικροτσίπ περιείχε δόσεις του φαρμάκου teriparatide, και με αποστολή ασύρματων σήματος άρχιζε η ροή της δόσης στο κυκλοφορικό.

Σε ιατρείο, το μικροτσίπ εμφυτεύτηκε κάτω από τη μέση σε 8 γυναίκες με οστεοπόρωση, στη Δανία. Το ένα φάνηκε να μην ανταποκρίνεται στα σήματα. Οι υπόλοιπες 7 γυναίκες είχαν εμφυτεύσιμες συσκευές που είχαν προγραμματιστεί να απελευθερώνουν αυτόματα μια δόση την ημέρα, με έναρξη 8 εβδομάδες αργότερα.

Εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι η συσκευή χορηγούσε το φάρμακο το ίδιο αποτελεσματικά με τις καθημερινές ενέσεις των γυναικών και η συσκευή φάνηκε να είναι ασφαλής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ειδικός στην οστεοπόρωση, Dr. Ethel Siris, από το Columbia University, δήλωσε ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες έρευνες για να αποδειχτεί ότι η εμφυτεύσιμη συσκευή δρα το ίδιο καλά με τις ενέσεις.

Η εταιρεία που το ανέπτυξε ελπίζει να ξεκινήσει μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμή χρησιμοποιώντας τσιπ που θα μπορεί να κρατά 365 δόσεις, το 2014.

Πηγές:
‘Science Translational Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]