Ηλικιωμένοι που εμφανίζουν ψυχική δυσφορία, όπως κατάθλιψη ή άγχος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σωματική ανικανότητα, αναφέρει νέα έρευνα από την Αυστραλία.

Η τακτική σωματική άσκηση, ωστόσο μπορεί να προστατεύσει έναντι τέτοιων προβλημάτων.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 100.000 Αυστραλών, αντρών και γυναικών, ηλικίας 65 και άνω και ανακάλυψαν ότι 8,4% από αυτούς εμφάνισαν ψυχική δυσφορία.

Σε σύγκριση με όσους δεν εμφάνιζαν ψυχική δυσφορία, ο κίνδυνος σωματικής δυσκολίας ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερος σε όσους εμφάνιζαν οποιουδήποτε επιπέδου ψυχική δυσφορία και σχεδόν εφταπλάσιος μεταξύ όσων εμφάνιζαν μέτρια επίπεδα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ηλικιωμένοι που ήταν περισσότερο δραστήριοι σωματικά είχαν λιγότερες πιθανότητες για σωματική δυσκολία.

Ο ερευνητής Gregory Kolt, του University of Western Sydney, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορούν να επηρεάσουν την έμφαση που δίνουμε στο να παραμένουν δραστήριοι οι ηλικιωμένοι. Δήλωσε ότι με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα κέρδη για την υγεία και με μεγαλύτερη σωματική λειτουργικότητα (μέσω σωματικής άσκησης) μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ψυχική δυσφορία με μειωμένη σωματική δραστηριότητα και αυξημένη σωματική αναπηρία σε πολλές ηλικιακές ομάδες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Geriatrics Society.’

Πηγές:
‘Journal of the American Geriatrics Society.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας