Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Η φύλαξη βλαστοκυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του νεογέννητου αποτελεί μια καθιερωμένη πρακτική τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι από το 10 έως 15% των ετήσιων γεννήσεων στην Ελλάδα, φυλάσσονται τα βλαστοκύτταρα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των νεογέννητων.

Μία σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων είναι το ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μια μοναδική μορφή κυτταρικών εφεδρειών, τα βλαστοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα ήδη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών, ενώ όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα έχουν κι άλλες εφαρμογές.

Καθώς υπάρχει ακόμη μεγάλο πεδίο στην έρευνα των βλαστοκυττάρων και της χρήσης τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τη συγκεκριμένη έρευνα ως πρώτη προτεραιότητα, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον αριθμό των επιδοτήσεων που παρέχει σε επιστήμονες αυτού του ερευνητικού πεδίου.

Τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τη Φύλαξη Βλαστικών Κυττάρων από τον Ομφάλιο Λώρο και τις παρούσες αλλά και μελλοντικές θεραπευτικές εφαρμογές, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η CRYO SAVE Balcanica, θυγατρική του Cryo-Save Group, της μεγαλύτερης Τράπεζας βλαστοκυττάρων στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το ITERA (Διεθνές Φόρουμ Έρευνας και Βιομηχανικής των Ιστών).

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου της CRYO SAVE Balcanica στην Αθήνα, όπου διεθνείς διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετέχουν για να ανταλλάξουν απόψεις για τη σημασία, τις εφαρμογές και τα πλεονεκτήματα της φύλαξης βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Dr. Μartin Imhof, Γυναικολόγος στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Βιέννης, επισήμανε ότι ‘η απομόνωση και η προσεκτική συλλογή των βλαστικών κυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αμέσως μετά τον τοκετό και επομένως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το παιδί’.
Τόνισε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον η συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος θα είναι υψίστης σημασίας λόγω των ολοένα αυξανόμενων κλινικών εφαρμογών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Dr Markus Dettke, Αιματολόγος– Μεταμοσχευτής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο AKH της Βιέννης, επεσήμανε ότι ‘τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα προέρχονται από μία ασφαλή και ελκυστική πηγή συγκρινόμενα με αυτά που προέρχονται από το μυελό των οστών όπως και από το εμπλουτισμένο περιφερικό αίμα.

Η συνιστώμενη δόση βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο για μεταμόσχευση αποτελεί μερικές φορές ένα θέμα, παρ’ όλα αυτά, η μεταμόσχευση επιτυγχάνεται συνδυάζοντας περισσότερες από μια μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Στο άμεσο μέλλον ο πολλαπλασιασμός in vitro (στο εργαστήριο) των κυττάρων θα αποτελέσει μια πολύτιμη εναλλακτική λύση. Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι ενεργοί πρόγονοι των αιμοποιητικών κυττάρων και τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να ανακτηθούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα από ανθρώπινο ομφαλοπλακουντιακό αίμα που έχει φυλαχθεί στην κατάψυξη για 15 έτη’.

Τέλος ο Dr. Colin McGuckin, καθηγητής της Αναζωογονητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νewcastle επιβεβαίωσε ότι ‘οι διαρκώς αυξανόμενες κλινικές θεραπευτικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες, ιδιαίτερα στον τομέα της μηχανικής των ιστών.

Αυτή η εξέλιξη θα ξεκινήσει μία καινούρια εποχή ιατρικών εφαρμογών και θεραπειών για τους ασθενείς.

Αν όλο και περισσότερες τράπεζες παγκοσμίως ξεκινήσουν να φυλάσσουν ομφαλοπλακουντιακό αίμα, η δυνατότητα εξασφάλισης ιστοσυμβατών ιστών για κάθε ασθενή θα γίνει πραγματικότητα. Στο μέλλον οι θεραπείες του ομφαλοπλακουντικού αίματος θα αποτελέσουν πράξεις ρουτίνας που καθημερινά θα σώζουν ανθρώπινες ζωές’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσες θερμίδες καίμε κατά μέσο όρο σε μία ημέρα
Επαγγελματική απογοήτευση για 7 στους 10 φαρμακοποιούς - Τι δείχνει ελληνική μελέτη
Κοινωνική Φαρμακολογία: Γιατί και πώς τα φάρμακα πρέπει να "ακουμπούν" στην κοινωνία