Η ώρα του φαγητού μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν το ρόλο της ώρας του γεύματος σε 420 άντρες και γυναίκες που έλαβαν μέρος σε αγωγή απώλειας βάρους 20 εβδομάδων, μετά από αρκετές έρευνες σε ζώα που έδειξαν σχέση μεταξύ της ώρας φαγητού και της ρύθμισης βάρους.

Ο Frank Scheer, του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι τρώνε αργά εμφανίζουν χαμηλότερο ρυθμό απώλειας βάρους και χάνουν σημαντικά λιγότερο βάρος σε σχέση με όσους τρώνε νωρίς, υποδεικνύοντας ότι η ώρα των μεγάλων γευμάτων μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Από τους συμμετέχοντες, ποσοστό 51% έτρωγε νωρίς, το κύριο γεύμα, πριν τις 3.00. Το υπόλοιπο 49% καθόταν στο τραπέζι μετά τις 3.00

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ενέργεια και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, υπολογισμοί θερμίδων που κάηκαν, ορμόνες όρεξης και ώρες ύπνου ήταν παρόμοιες μεταξύ των 2 ομάδων.

Ο Scheer σημειώνει στο περιοδικό ‘International Journal of Obesity’, ότι παρόλα αυτά όσοι τρώνε αργά ήταν πιο πολύ βραδινοί τύποι, είχαν λιγότερες θερμίδες στο πρωινό και παρέλειπαν το πρωινό πιο συχνά από αυτούς που έτρωγαν νωρίς.

Υπέδειξε ότι οι νέες στρατηγικές απώλειας βάρους θα πρέπει να ενσωματώνουν την ώρα του φαγητού, καθώς και το κλασικό ενδιαφέρον στην πρόσληψη θερμίδων και την κατανομή υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεΐνης.

Οι βραδινοί τύποι θέλουν να ξενυχτούν και να κοιμούνται αργά το πρωί, ενώ οι πρωινοί αισθάνονται ότι έχουν καλύτερη απόδοση όταν κοιμούνται νωρίς και σηκώνονται το ξημέρωμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί να εμπλέκονται αλλαγές σε αυτούς τους ‘χρονότυπους’, το γενετικό υπόβαθρο και πώς λειτουργεί ο κιρκαδιανός ρυθμός. Πρόσφατα ο λιπώδης ιστός φάνηκε να έχει ενεργό κιρκαδιανό ρυθμό. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η ώρα του φαγητού, ιδιαίτερα για γεύματα υψηλής ενέργειας, θα μπορούσε να έχει μεταβολικές συνέπειες, όπως η ανάπτυξη της παχυσαρκίας και η απώλεια βάρους.

Προηγούμενη έρευνα σε ανθρώπους έδειξε ότι το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ συνδεόταν με αύξηση του ΔΜΣ, ανεξάρτητα από την ώρα και τη διάρκεια του ύπνου.

Στην έρευνα όσοι έτρωγαν αργά είχαν χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Δόθηκαν συστάσεις σε συμμετέχοντες για τον αριθμό των μερίδων που θα έπρεπε να καταναλώνουν από κάθε ομάδα τροφίμων, ενώ ήταν ελεύθεροι να τρώνε όσες μερίδες επιθυμούσαν.

Πηγές:
‘International Journal of Obesity’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου