Aμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία, χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από μυς, σε πειράματα με ποντίκια. Η νέα αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για νέες πηγές μοσχευμάτων σε ασθενείς με καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα.
Τα αιμοφόρα αγγεία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο για μια εβδομάδα, από μια ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν στην κοιλιακή αορτή των ποντικών.
Εξετάστηκαν 8 εβδομάδες μετά και όπως φάνηκε τα αιμοφόρα αγγεία εμφάνισαν σχηματισμό ιστού παρόμοιο με αυτό μιας ώριμης αρτηρίας. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας παρουσιάζονται την τρέχουσα εβδομάδα στο Συνέδριο της Ένωσης ειδικών στην Επανορθωτική Ιατρική και στη δημιουργία ιστών, στο Τορόντο.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η έρευνα δείχνει την αποτελεσματικότητα της χρήσης της τεχνολογίας ιστών στους ανθρώπους. Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή σε μεγαλύτερα ζώα, όπως οι χοίροι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, David Vorp.
Όπως δηλώνει ο ερευνητής, το πλεονέκτημα της μεθόδου έγκειται στο ότι το μόσχευμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς, τα οποία θα είναι έτοιμα για εμφύτευση σχεδόν αμέσως ή σε σύντομο χρονικό διάστημα (μετά την καλλιέργεια).
Προς το παρόν, φλέβες από το πόδι ασθενούς είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να βρίσκεται μόσχευμα για επέμβαση bypass παρόλο που πολλά μοσχεύματα αποτυγχάνουν τελικά. Τα αρτηριακά μοσχεύματα προτιμώνται αλλά η προσφορά είναι μικρή καθώς πολλοί ασθενείς χρειάζονται πολλαπλά μοσχεύματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν σχετικά με τη μελέτη.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε