Η τεχνική της τομογραφία; εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ-CT), μπόρεσε να εντοπίσει επικίνδυνες πλάκες στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Αν μια λιπώδης πλάκα διαρραγεί μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο μπλοκάροντας τη ροή του αίματος.

Ερευνητές στο University of Edinburgh, δήλωσαν ότι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόβλεψη της καρδιακής προσβολής θα έκανε σημαντική διαφορά σε ασθενείς.

Ειδικοί δήλωσαν ότι πρόκειται για συναρπαστικό ξεκίνημα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ραδιονενεργό ιχνηθέτη που μπορεί να εντοπίζει ενεργές και επικίνδυνες πλάκες. Αυτό συνδυάστηκε με εικόνες υψηλής ανάλυσης της καρδιάς και των αγγείων.

Το γενικό αποτέλεσμα ήταν μια λεπτομερής εικόνα της καρδιάς με τις ζώνες κινδύνου να έχουν 'φωτιστεί' με σαφήνεια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη για τον εντοπισμό όγκων σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι πρώτες δοκιμές της τεχνικής για επικίνδυνα σημεία στην καρδιά έγινε σε 40 ασθενείς που πρόσφατα είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Το σκάνερ εντόπισε την πλάκα που προκάλεσε την καρδιακή προσβολή σε 37 ασθενείς, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet.’

Είναι η πρώτη φορά που μια απεικονιστική εξέταση μπόρεσε να εντοπίσει ζώνες κινδύνου, αλλά χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο εντοπισμός τους πριν, αντί για μετά την καρδιακή προσβολή, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές.

Ο Dr Marc Dweck, δήλωσε ότι υποπτεύεται πως δεν θα προκαλέσουν καρδιακή προσβολή όλες οι πλάκες που εντοπίζονται αλλά η τεχνική θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει φάρμακα όπως οι στατίνες ή η ασπιρίνη, δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή ακόμα και τοποθέτηση στεντς στις αρτηρίες για να τις κρατούν ανοιχτές.

Οι ερευνητές θα εστιάσουν σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων όσων πλησιάζουν προς επέμβαση, για να διαπιστωθεί αν η τεχνική μπορεί να σώσει ζωές.

Ο Dr Dweck, δήλωσε ότι αν η εξέταση ή άλλες παρόμοιες αποδειχθεί επιτυχές θα σημειωθεί δραστική διαφορά.

Σημείωσε ότι η καρδιακή προσβολή είναι ο μεγαλύτερος εξολοθρευτής στη δύση και δεν υπάρχει προειδοποίηση, καθώς την πρώτη φορά που γνωρίζουν οι άνθρωποι για καρδιοπάθεια είναι όταν θα υποστούν μια καρδιακή προσβολή. Αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να σταθεροποιήσουμε τις πλάκες, τότε θα μπορέσουμε ενδεχομένως να εμποδίσουμε τις καρδιακές προσβολές και τους θανάτους.

Πηγές:
‘Lancet.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;