Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που συνεχίζουν να ασκούνται έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή και αγγειοπλαστική, σύμφωνα με Ιταλούς και Αμερικανούς ερευνητές. Ο Dr. Dario Leosco, από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, αξιολόγησε την καθημερινή φυσική δραστηριότητα 168 αντρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω, μετά από ένα μήνα και ένα χρόνο.

Τα ερωτηματολόγια για τα επίπεδα άσκησης ζητήθηκαν την ώρα της αγγειοπλαστικής και εντόπισαν 52 ασθενείς που η καθημερινή τους δραστηριότητα διαρκούσε λιγότερο από 15 λεπτά και 66 που δήλωσαν υψηλή φυσική δραστηριότητα, η οποία διαρκούσε περισσότερο από 30 λεπτά και περιλάμβανε περπάτημα, κηπουρική ή ποδήλατο, σε καθημερινή βάση.

Κατά την περίοδο των τριάντα ημερών που ακολούθησαν την αγγειοπλαστική, θάνατος από καρδιακή αιτία επήλθε σε ποσοστό 23% όσων ακολουθούσαν χαμηλή φυσική δραστηριότητα και 18% στην ομάδα με μέτρια δραστηριότητα. Αντίθετα, θάνατος από καρδιακά αίτια επήλθε σε ποσοστό 4% όσων ακολουθούσαν υψηλή φυσική δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι ο δραστήριος τρόπος ζωής αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης επιβίωσης σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική για την αντιμετώπιση οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου, δήλωσε ο ερευνητής.

Ένα χρόνο μετά, οι θάνατοι από καρδιά έφταναν στο 29% και 23% των ομάδων χαμηλής και μέτριας άσκησης αντίστοιχα και 8% στην ομάδα υψηλής δραστηριότητας. Όσοι ανήκαν στην ομάδα υψηλής δραστηριότητας είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά μη μοιραίων επεισοδίων, όπως δεύτερη καρδιακή προσβολή, επανάληψη αγγειοπλαστικής, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, σε σχέση με τις δυο άλλες ομάδες.

Επιπλέον ο ενεργητικός τρόπος ζωής μετά την ξαφνική καρδιακή προσβολή φάνηκε να συνδέεται με βελτιωμένα στοιχεία επιβίωσης 1 χρόνο μετά. Καταλήγοντας, ο ερευνητής θεωρεί πως πρέπει να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που υποφέρουν από καρδιαγγειακή νόσο να διατηρήσουν ελαφριά ως μέτρια άσκηση μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό  'American Heart Journal'.

Πηγές:
'American Heart Journal'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν