Αν δεν μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε, προειδοποιούν ερευνητές.

Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, συχνά συνιστάται ως τρόπος απώλειας βάρους, αλλά μπορεί ενδεχομένως να μη σας βοηθήσει να χάσετε επιπλέον κιλά, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία περισσότερων των 7 ερευνών που εξέταζαν πώς η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρέαζε το σωματικό βάρος.

Η Kathryn Kaiser, του University of Alabama στο Birmingham, δήλωσε ότι όλες οι έρευνες που επισκόπησε έδειξαν σχεδόν μηδενική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Δεν πιστεύει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών καθαυτή είναι απαραίτητα μια αποτελεσματική προσέγγιση για την απώλεια βάρους, επειδή το να προστίθενται στις άλλες τροφές που καταναλώνει κάποιος δεν είναι πιθανό να προκαλεί αλλαγή στο βάρος.
Πρόσθεσε, ότι τα πολύ απλουστευμένα μηνύματα δεν μοιάζουν πολύ αποτελεσματικά.

Ωστόσο, η Kaiser ανακάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων δεν ενισχύει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους. Σημειώνει, πως όπως φαίνεται, η αύξηση στις μερίδες δεν προσθέτει βάρος, που είναι καλό για να λαμβάνει κάποιος περισσότερες βιταμίνες και ίνες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.200 ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Clinical Nutrition.’’

Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι οι συγκεκριμένες τροφές θα τους βοηθήσουν να αδυνατίσουν, δήλωσε η Kaiser.

Η ερευνήτρια, σημειώνει ότι στο γενικό πλαίσιο μιας υγιεινούς διατροφής, η μείωση της ενέργειας αποτελεί τρόπο να βοηθήσει ανθρώπους να χάσουν βάρος, επομένως, για να μειωθεί το βάρος θα πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη θερμίδων.

Η Kaiser, κατέληξε ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι τροφές υψηλότερες σε ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, θα εκτοπίσουν τις λιγότερο υγιεινές τροφές και ότι αυτός είναι μηχανισμός απώλειας βάρους. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η επίδραση δεν μοιάζει να ισχύει σε ανθρώπους που απλώς διδάχτηκαν ότι πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

 

Πηγές:
‘’American Journal of Clinical Nutrition.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο