Ένα γονίδιο το οποίο συνδέεται με εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων, εντόπισε ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό “PLoS ONE”, η μετάλλαξη του εν λόγω γονιδίου ενδέχεται να συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, που αποτελεί τη σοβαρότερη αιτία των περισσότερων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να προσδιορίσουν τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, προκειμένου να πετύχουν πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η απουσία σωματικής άσκησης, έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κίνδυνο.

Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι ένας στους δέκα ανθρώπους εμφανίζει τη μετάλλαξη του γονιδίου, που ονομάζεται PIA2.

Κατέληξαν, δε, στο συμπέρασμα αυτό, έπειτα από 80 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 50.000 άτομα, η μεγαλύτερη ανάλυση αυτής της γενετικής βλάβης μέχρι σήμερα.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με PIA2 ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εξαιτίας θρόμβου ο οποίος εμποδίζει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν το γονίδιο.

Κίνδυνος

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10% έως 15%. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η αύξηση, εξαρτάται και από παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, το βάρος και η άσκηση.

Στην περίπτωση που φέρουν το γονίδιο και έχουν και τους παραπάνω παράγοντες, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται έως και κατά 70%.

Σε μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το γονίδιο PIA2 συνδέεται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών σε άτομα κάτω των 45 ετών.

Το ελαττωματικό γονίδιο φαίνεται να επηρεάζει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλυκοπρωτεΐνη ΙΙΙα, η οποία συμβάλλει στην πήξη του αίματος.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής κ. Albert Ferro δήλωσε ότι πρέπει να δούμε την κλινική εφαρμογή του γενετικού τεστ, το οποίο θα προσδιορίζει την ύπαρξη ή μη του εν λόγω γονιδίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα