Η μελέτη προέρχεται από τον Καναδά και συγκεκριμένα από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Οτάβα. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο χρόνο , συμμετείχαν περισσότερες από 1.600 γυναίκες άνω των 25 ετών. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν οι γυναίκες αυτές γνώριζαν τι βλάπτει την καρδιά τους αλλά και πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου. 

Ανδρική ασθένεια η καρδιοπάθεια ή μύθος;

Οι γυναίκες που ρωτήθηκαν δεν απάντησαν με σαφήνεια. Οι περισσότερες δεν ήξεραν καν ότι η υψηλή πίεση και η χοληστερίνη βλάπτουν την καρδιά. Η πλειοψηφία των γυναικών ομολόγησε βέβαια ότι συζητούν με τον γιατρό τους για θέματα υγείας και πρόληψης, όμως μόνο οι μισές εξ αυτών είπαν πως κουβέντιασαν αντίστοιχα για θέματα καρδιακών παθήσεων. Οι καρδιοπάθεια εξακολουθεί να θεωρείται πάραυτα ασθένεια των ανδρών. Η συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι οι γυναικείες καρδιοπάθειες δεν διερευνώνται και δεν αξιολογούνται σωστά, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες πεθαίνουν πιο συχνά από ανακοπή ή εγκεφαλικό. Στον Καναδά μάλιστα παρουσιάζονται επτά φορές πιο συχνά τα νοσήματα καρδιάς απ΄ότι ο καρκίνος του στήθους.

Ναυτία: Μπορεί και έμφραγμα 

Στη Γερμανία τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες, αναφέρει το Γερμανική Καρδιολογική Εταιρεία. Ένα έμφραγμα δεν ξεκινά πάντα με έντονο πόνο στο στήθος ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες. αλλά εμφανίζει και άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, ξαφνική ναυτία ή δυνατό πόνο στο στομάχι. Οι γυναίκες που δεν κοιμούνται καλά ή είναι μόνιμα κουρασμένες θα μπορούσαν να έχουν καρδιακό πρόβλημα. Αν ο θεράπων γιατρός δεν τους το έχει αναφέρει, θα πρέπει οι ίδιες να το συζητήσουν μαζί του. Οι γυναίκες αν μη τι άλλο θα πρέπει να προσέχουν την καρδιά τους.

Πηγές:
"Die Welt"

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο