Έντονη άσκηση για 6 δευτερόλεπτα έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την υγεία ηλικιωμένων ανθρώπων, δήλωσαν ερευνητές στη Σκοτία.
Πιλοτική έρευνα σε 12 συνταξιούχους έδειξε ότι η άσκηση για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μείωσε την αρτηριακή πίεση και βελτίωσε τη γενική φυσική κατάσταση.

Η ερευνητική ομάδα του Abertay University, πιστεύει ότι το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει να αποφευχθεί το αστρονομικό κόστος της κακής υγείας στους ηλικιωμένους.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα τονίζει τα οφέλη της άσκησης σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η υψηλής έντασης άσκηση έχει προσελκύσει πολύ προσοχή, καθώς υπόσχεται ορισμένα από τα οφέλη της συμβατικής αλλά σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Αφορά το να φτάνεις τον εαυτό σου στα όρια για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ερευνητική ομάδα στη Σκοτία, δήλωσε ότι πραγματοποιεί τις πρώτες δοκιμές σε ηλικιωμένους.
Ομάδα συνταξιούχων πήγαινε στο εργαστήριο 2 φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες και ασκούνταν έντονα σε στατικό ποδήλατο για 6 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια άφηνε τον καρδιακό παλμό της να ανακάμψει και συνέχιζε κατόπιν την άσκηση φτάνοντας στο ένα λεπτό άσκησης στο τέλος της δοκιμής.
Tα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Journal of the American Geriatric society’’, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση κατά 9%, αύξησαν την ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου στους μυς και θεώρησαν ευκολότερες καθημερινές δραστηριότητες, όπως τη βόλτα με το σκύλο.

Ο ερευνητής, Dr Babraj, δήλωσε ότι τα οφέλη μπορεί ενδεχομένως να είναι τεράστια. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας παλεύουν να ασκούνται, καθώς πολλοί είναι φροντιστές, αλλά σημειώνει ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο να ενταχθεί κάποιος στην υψηλής έντασης άσκηση.

Δήλωσε ότι οι θα μπορούσε κάποιος να τη δοκιμάσει στο σπίτι αλλά θα πρέπει να δει πρώτα τον γιατρό τους.
Ο πιο εύκολος τρόπος να γυμναστεί κάποιος μόνος είναι να ανέβει τρέχοντας ένα λόφο.

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Geriatric society’’,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;