Μετά από μια αποβολή, η κατάθλιψη φαίνεται πως μειώνεται κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, αλλά όπως υποδεικνύει νέα έρευνα, πολλές γυναίκες και οι σύντροφοί τους εξακολουθούν να νιώθουν άγχος για περισσότερο διάστημα από ένα χρόνο.

Όπως δηλώνει ο Dr. Grant Cumming, του Gray Ηospital στη Βρετανία, σε ανθρώπους που έχουν την εμπειρία της αποβολής, το άγχος παρά η κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αποτελεί το αρνητικό επακόλουθο, που μπορεί να διαρκεί αρκετό χρόνο.

Λίγες έρευνες έχουν προσπαθήσει να αξιολογήσουν τις μακρόχρονες ψυχολογικές συνέπειες της αποβολής στα ζευγάρια. Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να εξετάσει το επίπεδο κατάθλιψης και άγχους σε ζευγάρια ένα μήνα μετά την αποβολή και αργότερα στο εξάμηνο και 13 μήνες μετά.

Από τις 273 γυναίκες και τους 133 άντρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, μόνο το 10% των γυναικών και το 4% των αντρών εμφάνισαν κατάθλιψη τον πρώτο μήνα μετά την αποβολή.

Μετά από 13 μήνες, οι ερευνητές διέγνωσαν κατάθλιψη σε ποσοστό 2% των γυναικών και των αντρών.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε πως περίμεναν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και αισθάνθηκαν έκπληξη όταν είδαν πως μειώνονται τόσο γρήγορα.

Το κυριότερο ψυχολογικό ‘βάρος’ στις γυναίκες και σε ορισμένους άντρες ήταν το άγχος, σημειώνει ο ερευνητής. Τον πρώτο μήνα μετά την αποβολή, ποσοστό άνω του 24% των γυναικών και 5% των αντρών εμφάνιζαν άγχος.

Στην τελευταία αξιολόγηση, το άγχος παρέμενε εμφανές σε σχεδόν 16% των γυναικών και 4% των αντρών.,

Ο ερευνητές δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις μετά από μια αποβολή και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σε σχέσεις, ψυχική υγεία, εργασία και μελλοντική εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘BJOG’.

Πηγές:
‘BJOG’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]