Ο εγκέφαλος έχει ασθενές σημείο για τη νόσο Alzheimer και για τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες που εντόπισαν την περιοχή χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία.

Η εμπλεκόμενη περιοχή του εγκεφάλου αναπτύσσεται αργά στην εφηβεία και φθίνει νωρίς κατά τη διάρκεια της γήρανσης.
Επι του παρόντος είναι δύσκολο να προβλέψουν οι γιατροί ποιοι άνθρωποι θα εμφανίσουν τέτοιες νόσους.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''PNAS'', δείχνουν προς δυνητικό δρόμο έγκαιρης διάγνωσης όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο, αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα στο πώς θα μεταφερθεί η νέα ανακάλυψη στην κλινική πράξη.

Η ερευνητική ομάδα του Medical Research Council που πραγματοποίησε την έρευνα υπέβαλε σε μαγνητική τομογραφία 484 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 8 έως 85 ετών.

Ο ερευνητής Dr Gwenaëlle Douaud, του Oxford University, εξέτασε πώς αλλάζει φυσιολογικά ο εγκέφαλος καθώς γερνάμε.
Οι εικόνες αποκάλυψαν κοινή τάση- οι περιοχές του εγκεφάλου που αναπτύσσονται τελευταίες είναι επίσης πρώτες που δείχνουν σημάδια έκπτωσης λόγω ηλικίας.

Οι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου συντονίζουν πληροφορίες υψηλής αξίας που έρχονται από διαφορετικές αισθήσεις, όπως η όραση και η ακοή.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών με νόσο Alzheimer ή σχιζοφρένεια ανακάλυψαν ότι επηρεάζονταν οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα ταιριάζουν με αυτό που άλλοι ερευνητές εικάζουν-ότι αν και διαφορετικές νόσοι, το Alzheimer και η σχιζοφρένεια συνδέονται.

Ο καθηγητής Hugh Perry, του MRC, δήλωσε ότι παλαιότερα οι γιατροί ονόμαζαν τη σχιζοφρένεια πρόωρη άνοια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν σαφείς ενδείξεις ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να σχετίζονται με 2 διαφορετικές νόσους. Η νέα έρευνα δείχνει σημαντική σχέση μεταξύ της ανάπτυξης, της γήρανσης και των διαδικασιών νόσων στον εγκέφαλο.

Εγείρει σημαντικά θέματα για πιθανούς περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες που μπορεί ενδεχομένως να συμβαίνουν σε μικρή ηλικία και να έχουν δια βίου συνέπειες. Όσο περισσότερα ανακαλύπτουμε για τις συγκεκριμένες δύσκολες διαταραχές τόσο πιο κοντά θα βρεθούμε όσον αφορά τη βοήθεια σε όσους εμφανίζουν τις νόσους.

Ο Dr Michael Bloomfield, του University College London, δήλωσε ότι σχετικά με τη σχιζοφρένεια είναι πιο δύσκολο να προβλέψουμε με βεβαιότητα ποιος θα έχει καλή πρόγνωση και ποιος όχι.

Η έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στο να καταστεί δυνατή η πρόβλεψη και στο να λαμβάνουν μελλοντικά οι ασθενείς καλύτερες θεραπείες.

 

Πηγές:
''PNAS''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD