Νέο φάρμακο μπορεί ενδεχομένως να ξεγελάσει τον οργανισμό να θεωρήσει ότι έχει καταναλώσει γεύμα, σύμφωνα με νέα έρευνα σε ποντικούς.

Το φάρμακο δείχνει υποσχόμενο ως λύση για την απώλεια βάρους τουλάχιστον σε ποντικούς, δήλωσαν οι ερευνητές. Δρα στα έντερα και μιμείται τις σωματικές διαδικασίες που συμβαίνουν μετά την κατανάλωση γεύματος από ένα ζώο.

Ως αποτέλεσμα, οι ποντικοί που καταναλώνουν το φάρμακο καίνε θερμίδες για να κάνουν χώρο για τις φανταστικές θερμίδες που δεν κατανάλωσαν στην πραγματικότητα, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό ‘’Nature Medicine.’’

Ο Ronald Evans, του Salk Institute for Biological Studies στο La Jolla, της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι το φάρμακο στέλνει τα ίδια σινιάλα που συνήθως εμφανίζονται όταν τρώμε μεγάλη ποσότητα τροφής, επομένως ο οργανισμός αρχίζει να βρίσκει χώρο για να το αποθηκεύσει.

Το φάρμακο, fexaramine, ενεργοποιεί μοριακό διακόπτη που απελευθερώνει χολικά οξέα στα έντερα αντιδρώντας στην τροφή.
Φαίνεται να έχει λιγότερες παρενέργειες από άλλα παρόμοια, επειδή παραμένει στα έντερα αντί να κυκλοφορεί στο αίμα και να επηρεάζει όλο τον οργανισμό.

Στα πειράματα, ερευνητές έδωσαν σε παχύσαρκους ποντικούς καθημερινή δόση fexaramine για 5 εβδομάδες. Ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί σταμάτησαν να παχαίνουν.

Το φάρμακο επίσης μείωσε τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και προκάλεσε συσσώρευση καφέ λίπους, που βοηθά στην καύση ενέργειας.

Το φάρμακο δρα ενεργοποιώντας τον υποδοχέα FXR.

Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, το FXR προκαλεί την έκκριση οξέων από τη χολή και αλλάζει επίσης τα επίπεδα σακχάρου, ενώ οδηγεί τον οργανισμό να κάψει ορισμένα λίπη, δήλωσαν ερευνητές.

Το φάρμακο θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε μεγαλύτερα ζώα και στη συνέχεια σε ανθρώπους πριν χρησιμοποιηθεί ως αγωγή κατά της παχυσαρκίας. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί δυο χρόνια.

 

Πηγές:
‘’Nature Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού