Ο ιός Έμπολα είναι πιο πιθανό να είναι μοιραίος στα παιδιά κάτω των 5 ετών, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Imperial College London και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία περιστατικών ‘Εμπολα σε παιδιά κάτω των 16 ετών, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έξαρσης στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε και ανακάλυψε ότι μικρά παιδιά που νοσούν έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να επιζήσουν, αν και το ποσοστό λοίμωξης είναι χαμηλότερο στα παιδιά έναντι των ενηλίκων.

Η έρευνα αναφέρει ότι ο Έμπολα επηρέασε τα μικρά παιδιά πιο σοβαρά, προκαλώντας το θάνατο περίπου 90% των παιδιών κάτω του ενός έτους και περίπου του 80% των παιδιών ενός έως 4 ετών, τα οποία μολύνθηκαν.

Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να επιζήσουν της νόσου η οποία προκάλεσε το θάνατο του 52% των παιδιών που νόσησαν ηλικίας 10 έως 15 ετών. Σε ενήλικες 16 έως 44 ετών, το ποσοστό μοιραίων περιστατικών ήταν 65%.

Η περίοδος επώασης ήταν 6,9 ημέρες στα παιδιά κάτω του ενός έτους και 9,8 ημέρες στα παιδιά ηλικίας 10 έως 15.
Μικρότερα παιδιά, επίσης, είχαν βραχύτερο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τη νοσηλεία και το θάνατο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Υπήρχαν επίσης διαφορές στα συμπτώματα που εμφάνισαν τα παιδιά.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν πυρετό όταν επισκεφτούν για πρώτη φορά τον γιατρό και λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στην κοιλιά, το θώρακα, τις αρθρώσεις ή τους μυς, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση ή λόξιγκα.

Η ερευνήτρια Christl Donnelly, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ‘Εμπολα επηρεάζει τα μικρά παιδιά αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τους ενήλικες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθήσουν γρήγορα αγωγή.

Τα ευρήματα δημοσιευτήκαν στο περιοδικό ‘’New England Journal of Medicine.’’

 

 

Πηγές:
‘’New England Journal of Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια