Άνθρωποι που διαγνώστηκαν είτε με καρκίνο είτε με διαβήτη ή και με τα δυο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν καμία πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 σχετίστηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και η κατάθλιψη συνδέθηκε με 83% υψηλότερο κίνδυνο, η ύπαρξη κατάθλιψης και διαβήτη τύπου 2 συνδέθηκε με 117% υψηλότερο κίνδυνο, στην έρευνα.

Ο κίνδυνος άνοιας φάνηκε να είναι ακόμα μεγαλύτερος στους συμμετέχοντες κάτω των 65 ετών.
Ο Dimitry Davydow, του University of Washington School of Medicine, στο Σιάτλ, εξέτασε τον κίνδυνο άνοιας σε ανθρώπους με κατάθλιψη, διαβήτη τύπου 2 ή και με τις δυο παθήσεις.

Η μέση ηλικία στην αρχή της διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 ήταν 63,1 χρόνια και η μέση ηλικία στην αρχική διάγνωση κατάθλιψης τα 58,5 έτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά την περίοδο της έρευνας, ποσοστό 2,4% (59.663 άνθρωποι) εμφάνισαν άνοια και η μέση ηλικία στη διάγνωση ήταν σχεδόν τα 81 έτη.

Από τους ανθρώπους που εμφάνισαν άνοια 15.729 άνθρωποι είχαν κατάθλιψη (26,4%) και 6.466 (10,8%) είχαν διαβήτη τύπου 2, ενώ 4.022 (6.7%)είχαν και τις 2 παθήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’JAMA Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε