Καθώς περνούν τα χρόνια, οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να εμφανίσουν συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου, όπως αυξημένο μέγεθος κοιλιάς, υψηλή αρτηριακή πίεση και ανωμαλίες στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου.

Αποτελέσματα έρευνας υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα αντρικών ορμονών μπορεί να προβλέπουν αύξηση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Η Dr.Annabelle Rodriguez, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, επί 6 χρόνια εξέταζε τη σχέση μεταξύ μεταβολικού συνδρόμου, σε 618 άντρες ηλικίας 63 ετών κατά μέσον όρο και της ποσότητας τεστοστερόνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους.

Ενώ τα επίπεδα αντρικών ορμονών φυσιολογικά υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ των συμμετεχόντων, ίδιας ηλικίας, όσοι εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο είχαν χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, ιδιαίτερα της δεσμευτικής σφαιρίνης και της ολικής τεστοστερόνης.

Η εμφάνιση του συνδρόμου κατά ηλικία ήταν 4% στους άντρες μεταξύ 20 και 39 ετών, αυξανόταν στο 21% στην ηλικία των 40 έως 79 και στη συνέχεια υποχωρούσε ελαφρώς στο 18% στους άντρες από 80 έως 94 ετών.

Τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά προηγούμενης έρευνας που έδειχνε σχέση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων ανδρογόνων και υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Όπως αναμενόταν, άλλοι παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο περιλάμβαναν πάχος στην κοιλιά, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’.

Η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η συσσώρευση κιλών είναι κοινό πρόβλημα και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Η ερευνήτρια εκτιμά πως οι άντρες θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους σχετικά με την πιθανότητα τα χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Ωστόσο η έρευνα δεν εξέτασε αν η θεραπεία υποκατάστασης ανδρογόνων θα μπορούσε να ωφελήσει άντρες με χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων και μεταβολικό σύνδρομο, προειδοποιεί η ερευνήτρια.

Πηγές:
‘The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA