«Αν και η αιτία της συγκεκριμένης αρρώστειας παραμένει ασαφής, η εμφάνισή της είναι πιο συχνή στους μεσήλικους και τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους» δήλωσε ο Giulio Marchesini, MD, University of Bologna, Italy. «Αυτές οι δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες ενισχύουν τα στοιχεία ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο χάνουν οι ασθενείς βάρος, η ηπατική υγεία τους βελτιώνεται. Επομένως, τόσο η βαριατρική χειρουργική για τους πάσχοντες από κακοήθη παχυσαρκία όσο και η απώλεια βάρους με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι αξιόπιστες λύσεις».

Οι νέες έρευνες δημοσιεύονται στο περιοδικό «Gastroenterology», το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.
Η πρώτη έδειξε ότι απαιτείται απώλεια βάρους 10% του αρχικού για να μειωθεί το λίπος στο συκώτι και να αντιστραφούν οι ουλές που παρατηρούνται στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς.

Η δεύτερη έδειξε ότι σε έναν χρόνο η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα είχε υποχωρήσει εντελώς στο 85% ομάδας ασθενών που έκαναν εγχείρηση για αδυνάτισμα. Το ποσοστό υποστροφής ήταν υψηλότερο (94%) στους ασθενείς με μέτρια έως ήπια νόσο πριν την εγχείρηση και χαμηλότερο (70%) σε όσους είχαν σοβαρή μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί αν η υποχώρηση είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα προσβάλλει 2-5% των ενήλικων και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια.

Πηγές:
'Gastroenterology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης