Την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Diabetes Care», πραγματοποίησαν οι καθηγητές Daniela Jakubowicz, Tel Aviv University, Julio Wainstein, Wolfson Medical Center, Oren Froy, Hebrew University of Jerusalem, και Bo Ahrén, Lund University, Sweden.

«Παρά το γεγονός ότι πολλές έρευνες έχουν καταδείξει την αξία του πρωινού για απώλεια βάρους και ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της παράλειψής του την υπόλοιπη μέρα» δήλωσε η Jakubowicz. «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι στα άτομα με διαβήτη τύπου-2 η παράλειψή του συνδέεται με σημαντική αύξηση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και με υψηλή HbA1c που αντιπροσωπεύει τα μέσα επίπεδα γλυκόζης κατά το τελευταίο τρίμηνο».

Στην έρευνα συμμετείχαν 22 άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μέσης ηλικίας 56,9 και με μέσο δείκτη μάζας σώματος 28,2 (υπέρβαροι). Για δύο μέρες κατανάλωσαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων και τα ίδια ισορροπημένα πιάτα για μεσημεριανό και βραδινό, αλλά τη μία μέρα έφαγαν επίσης ένα πρωινό και την άλλη όχι.

Τη μέρα χωρίς πρωινό η γλυκόζη τους έφτασε στα 268 mg/dl μετά το μεσημεριανό και 298 mg/dl μετά το βραδινό, σε σύγκριση με τα 192 mg/dl και 215 mg/dl τη μέρα με πρωινό.

«Πιστεύαμε ότι η παράλειψη του πρωινού δεν θα ήταν υγιεινή αλλά μας εξέπληξε η έκταση της επιδείνωσης του μεταβολισμού της γλυκόζης εξαιτίας της» είπε η Jakubowicz. «Τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι ακόμα κι αν αποφύγει ένα άτομο με διαβήτη τα σάκχαρα στο μεσημεριανό και το βραδινό του, δεν θα ωφελήσει τη γλυκόζη του εάν παραλείπει το πρωινό».

Πηγές:
'Diabetes Care'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους