Έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης και του ιστορικού διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, υποδεικνύοντας ότι ενήλικες με ιστορικό εγκεφαλικών τραυματισμών μπορεί ενδεχομένως να ωφελούνται από βελτιωμένη εξέταση για τη διαταραχή συμπεριφοράς.

Οι περισσότερες συνέπειες της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης είναι συμπτώματα που μοιράζονται με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας. Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία που αποκτήθηκαν από τηλεφωνική έρευνα σε ενήλικες που κατοικούσαν στο Οντάριο.

Ο ερευνητής Robert Mann, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν σημαντική σχέση μεταξύ της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας και τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης.

Όπως δήλωσε, ενήλικες με τραυματική εγκεφαλική βλάβη έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει σχέση μεταξύ των δυο στην παιδική ηλικία.

Η ερευνήτρια Gabriela Ilie, του St. Michael's Hospital δήλωσε ότι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή ορισμένες από τις πιο επίμονες συνέπειες τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης περιλαμβάνουν συμπτώματα που μοιάζουν με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας, όπως βλάβη στη μνήμη και την προσοχή, έλλειμα στις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως στο σχεδιασμό και στην οργάνωση, και παρορμητική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε συμμετέχοντες με ιστορικό τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, ποσοστό 5,9% δήλωσε ότι είχε διαγνωστεί προηγουμένως με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας κάποια περίοδο της ζωής του.

Επιπλέον ποσοστό 6,6% βρέθηκε θετικό στην διαταραχή ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας μετά από τηλεφωνική συνέντευξη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Psychiatric Research.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Psychiatric Research.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει