Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ορισμένων πρωτεϊνών που βρίσκονται στο κρέας και τις φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή δυσκαμψία, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία της καρδιάς, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αμινοξέα μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο ωφέλιμη για την καρδιά με τη διακοπή του καπνίσματος ή την άσκηση, ανέφεραν ερευνητές από το University of East Anglia.

Η ερευνήτρια Dr Amy Jennings, δήλωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, το μπρόκολο και το σπανάκι, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό και προσιτό τρόπο μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα δείχνει προστατευτική επίδραση αρκετών αμινοξέων στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το μέγεθος της σχέσης είναι παρόμοιο με αυτά που αναφέρθηκαν πρωτύτερα για τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, όπως πρόσληψη νατρίου, σωματική δραστηριότητα, αλκοόλ και κάπνισμα

Ερευνητές εξέτασαν την επίδραση 7 αμινοξέων στην καρδιαγγειακή υγεία σχεδόν 2.000 υγιών γυναικών.
Ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι όσες κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα αμινοξέων είχαν χαμηλότερες μετρήσεις στην αρτηριακή πίεση και στην αρτηριακή δυσκαμψία.

Η πηγή πρόσληψης ήταν σημαντική. Υψηλότερη πρόσληψη αμινοξέων από φυτικές πηγές συνδεόταν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερη πρόσληψη από ζωικές πηγές συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής δυσκαμψίας.

Το εύρημα ότι η κατανάλωση ορισμένων φυτικών πρωτεϊνών και πρωτεϊνών κρέατος συνδέεται με πιο υγιή αρτηριακή πίεση είναι συναρπαστικό.

Ο καθηγητής Tim Spector, του King's College London, δήλωσε ότι πρέπει να κατανοήσουμε το μηχανισμό για να διαπιστώσουμε αν είναι άμεσος ή μέσω των μικροβίων του εντέρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Nutrition.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of Nutrition.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο