Νέα έρευνα, του University of Glasgow, αναφέρει ότι ασθενείς με συνδυασμό κατάθλιψης και υψηλής ή χαμηλής αρτηριακής πίεσης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 35. 537 ασθενείς με υπάρχουσα καρδιοπάθεια, διαβήτη ή εγκεφαλικό επεισόδιο οι οποίοι αξιολογήθηκαν για την ύπαρξη κατάθλιψης.

Κατά τη διάρκεια των 4 ετών που παρακολουθήθηκαν οι ασθενείς, 3.939 είχαν τουλάχιστον ένα σημαντικό δυσάρεστο συμβάν.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου λόγω καρδιακής νόσου στα 4 χρόνια, ήταν 83% υψηλότερος σε ασθενείς με κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση και 36% υψηλότερος σε ασθενείς με κατάθλιψη και χαμηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και δεν εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης.

Ο ερευνητής Bhautesh Jani, πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υπέδειξαν ότι η εστίαση στην παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και της παροχής αγωγής σε ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα υγείας μειώνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου από καρδιοπάθεια.
Πρόσθεσε ότι εντόπισε επίσης ότι ασθενείς με υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να ωφεληθούν από εξέταση και αγωγή κατά της κατάθλιψης.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα