Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι νεαροί ενήλικες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σύγκριση με άλλους ενήλικες που ζουν σε λιγότερο μολυσμένες πόλεις.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το European Society of Cardiology, μέτρησε την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα-περιλαμβανομένων των CRP, hsCRP, ομοκυστείνης και επιπέδων ινωδογόνου- 826 υγιών νέων ενηλίκων 16 έως 22 ετών, που ζούσαν σε μολυσμένες, καθώς και σε μη μολυσμένες πόλεις.

Η έρευνα παρατήρησε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα CRP, hsCRP, ομοκυστείνης και επιπέδων ινωδογόνου σε αυτούς που ζούσαν σε μολυσμένες πόλεις σε σχέση με τις λιγότερο μολυσμένες.

Ο ερευνητής Dr Krzysztof Bryniarski, του Jagiellonian University Collegium Medicum, στην Κρακοβία, δήλωσε ότι με την έρευνα θέλησε να διαπιστώσει την επίδραση που έχει η μακροχρόνια ατμοσφαιρική ρύπανση στην καρδιαγγειακή υγεία των νεαρών ενηλίκων.

Ο Bryniarski, πρόσθεσε ότι η έρευνα κατέληξε πως νέοι ενήλικες που ζουν σε μολυσμένες πόλεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή στο μέλλον, καθώς ήδη αρχίζει η διαδικασία φλεγμονής.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό