Το άγχος για τον ερχομό ενός μωρού είναι το ίδιο σύνηθες με την επιλόχειο κατάθλιψη και οι κίνδυνοι για τους άντρες είναι σχεδόν το ίδιο υψηλοί με αυτούς τον γυναικών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Με επισκόπηση 43 ερευνών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το άγχος πριν και μετά τον ερχομό ενός μωρού είναι το ίδιο εμφανές με την κατάθλιψη, επηρεάζοντας έναν στους δέκα άντρες.

Η ερευνήτρια Liana Leach, του The Australian National University, δήλωσε ότι η άφιξη του μωρού είναι εποχή μεγάλης προσαρμογής για πολλούς γονείς και είναι φυσιολογικό να είναι νευρικοί, αλλά το άγχος μπορεί να καταστεί πρόβλημα όταν συνεχίζεται για εκτεταμένη περίοδο και παρεμβάλλεται με την καθημερινή λειτουργικότητα.

Οι άντρες μπορεί να αισθανθούν πως μένουν εκτός της διαδικασίας επειδή η κύηση και ο τοκετός είναι τόσο συνδεδεμένα με τη μητέρα, εξηγεί η Leach.

Έτσι και παράγοντες κινδύνου για άγχος περιλαμβάνουν έλλειψη κοινωνικής στήριξης, ιδιαίτερα από τον σύντροφο, οικονομικές δυσκολίες και ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τα συμπτώματα άγχους μπορούν να περιλαμβάνουν ανησυχία, ευερεθιστότητα και φόβο για την ασφάλεια του μωρού.
Στα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ταχυπαλμία, εφιδρώσεις, φτωχός ύπνος και φτωχή όρεξη.

Τα ζευγάρια, σύμφωνα με την ερευνήτρια, θα πρέπει να γνωρίζουν την ψυχική τους υγεία από τότε που μαθαίνουν για την εγκυμοσύνη. Η έγκαιρη παρέμβαση μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Affective Disorders.

 

Πηγές:
Journal of Affective Disorders.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή