Λίγοι ξηροί καρποί την ημέρα μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία από καρδιοπάθεια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα καρύδια, μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο ερευνητής Michael Falk, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη LDL και την απολιποπρωτεΐνη Β.

Πρόκειται για σημαντικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του κινδύνου ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο. Τα καρύδια ερευνήθηκαν σε 21 από 61 δοκιμές, περισσότερες από αυτές για άλλους ξηρούς καρπούς στις οποίες εστίασαν οι ερευνητές για τη νέα έρευνα.

Ο Falk πρόσθεσε ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που παρέχουν σημαντική ποσότητα αλφα-λινολεϊκού οξέως.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ξηρών καρπών ημερησίως, όπως καρύδια, είχε ισχυρότερη επίδραση στην ολική χοληστερόλη και στη χοληστερόλη LDL.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέμπη: Ανεξίτηλα ψυχικά τραύματα σε επιζώντες της τραγωδίας
Το 2025 θα ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας"
Ιδέες για κέτο πρωινό