Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι όταν συγκεντρωνόμαστε περισσότερο σε οπτική εργασία μπορούμε να εμφανίσουμε στιγμιαία κώφωση.

Η έρευνα, επιστημόνων του UCL, αποδεικνύει ότι οι αισθήσεις ακοής και όρασης μοιράζονται περιορισμένους νευρικούς πόρους.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ασχολούμαστε με οπτική εργασία, η αντίδραση του εγκεφάλου στους ήχους μειώνεται σημαντικά.

Η εξέταση της ικανότητας ενός ανθρώπου να εντοπίζει ήχους κατά τη διάρκεια απαιτητικής οπτικής εργασίας επίσης έδειξε υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας στον εντοπισμό ήχων, αν και οι ήχοι μπορούσαν να ακουστούν καθαρά και οι άνθρωποι τους εντόπιζαν όταν η οπτική εργασία ήταν εύκολη.

Η ερευνήτρια Dr Maria Chait, δήλωσε ότι το φαινόμενο της ‘κώφωσης απροσεξίας’ όπου δεν προσέχουμε ήχους όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε άλλες ασχολίες έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα.

Ωστόσο, μετρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας εξέταση MEG διαπίστωσε ότι η επίδραση προκαλείται από εγκεφαλικούς μηχανισμούς σε πολύ αρχικό στάδιο ακουστικής επεξεργασίας που θα αναμενόταν να οδηγεί στην εμπειρία του να είναι κάποιος κουφός σε αυτούς τους ήχους.

Ο ερευνητής Nilli Lavie, του UCL Institute of Cognitive Neuroscience, υπέδειξε ότι πεζοί που ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο και γράφουν μηνύματα ενώ περπατούν τείνουν επίσης να παρουσιάζουν ‘κώφωση απροσεξίας’.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

 

Πηγές:
Journal of Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]