Οι άνθρωποι πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν το χρόνιο στρες και το άγχος στη ζωή τους αλλιώς μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ,ακόμα και άνοιας προειδοποιεί επισκόπηση.

Υπάρχει ‘’εκτεταμένη επικάλυψη’’ της νευρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου στο άγχος και στο φόβο, που μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί τη σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της ανάπτυξης νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη και νόσο του Alzheimer, έδειξαν τα ευρήματα.

Το χρόνιο στρες είναι παθολογική κατάσταση που προκαλείται από παρατεταμένη δραστηριοποίηση της φυσιολογικής οξείας ανταπόκρισης στο στρες, που μπορεί να φέρει χάος στο ανοσοποιητικό, μεταβολικό και καρδιαγγειακό σύστημα και να οδηγήσει σε εκφύλιση του ιππόκαμπου.

Η ερευνήτρια Linda Mah, του University of Toronto, δήλωσε ότι το παθολογικό άγχος και το χρόνιο στρες συνδέονται με δομική εκφύλιση και βλάβη στη λειτουργία του ιππόκαμπου, που μπορεί ενδεχομένως να ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη και άνοια.

Το άγχος και ο φόβος θεωρούνται φυσιολογικό μέρος της ζωής όταν είναι προσωρινά και περιστασιακά, όπως το άγχος που εμφανίζεται πριν από μια εξέταση. Ωστόσο, όταν οι οξείες συναισθηματικές αντιδράσεις είναι πιο συχνές ή χρόνιες μπορούν να παρεμβληθούν σημαντικά με καθημερινές δραστηριότητες εκτιμούν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Current Opinion in Psychiatry.

Η επισκόπηση, επίσης υπέδειξε ότι η βλάβη στον ιππόκαμπο λόγω του στρες δεν είναι εντελώς μη αναστρέψιμη, κατέληξε η Mah. Εξέτασε πρόσφατες ενδείξεις από έρευνες για το στρες και το φόβο σε πειραματόζωα, καθώς και νευροαπεικονιστικές έρευνες άγχους σε υγιείς ανθρώπους και κλινικούς πληθυσμούς.

 

Πηγές:
Current Opinion in Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα