Η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να μειώσουν το χρόνο μεταξύ των εξάρσεων της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου σε ορισμένους ανθρώπους, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία.

Οι ερευνητές του University of York ανακάλυψαν ότι 7 από 12 έρευνες συνέδεαν την κατάθλιψη και το άγχος με εξάρσεις της νόσου αλλά 5 δεν έδειξαν σύνδεση.

Στη συνέχεια, εστίασαν σε στοιχεία ελβετικής έρευνας σε άνω των 2.000 ανθρώπων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μεταξύ 2006 και 2015. Οι ερευνητές απάντησαν σε ερωτηματολόγια για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης και οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο σοβαρή ήταν η νόσος που είχαν.

Λίγο παραπάνω από τους μισούς είχαν νόσο του Κρον, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ελκώδη κολίτιδα ή ακαθόριστη κολίτιδα. Η μέση ηλικία της ομάδας ήταν άνω των 40 ετών και περίπου το 48% ήταν άντρες. Κατά μέσον όρο είχαν συμπτώματα φλεγμονώδους νόσου του εντέρου για σχεδόν 7 χρόνια.

Στην έναρξη της έρευνας, περίπου το 20% των συμμετεχόντων είχε κατάθλιψη και σχεδόν το 38% είχε άγχος. Οι γυναίκες ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να έχουν άγχος σε σχέση με τους άντρες, αλλά τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν παρόμοια μεταξύ των 2 φύλων.

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος είχαν εξάρσεις φλεγμονώδους νόσου του εντέρου συντομότερα σε σχέση με όσους δεν είχαν ψυχικές παθήσεις. Η σχέση ήταν ισχυρότερη για την κατάθλιψη έναντι του άγχους.

Η νέα έρευνα δεν δίνει ιατρικούς λόγους για τη σύνδεση των 2 παθήσεων, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι ενδεχομένως λιγότερο πιθανό να ακολουθούν την αγωγή για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

 

Πηγές:
Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια