Η άπνοια ύπνου μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Paul Macey, του UCLA School of Nursing στο Λος ‘Αντζελες, δήλωσε ότι σε προηγούμενες έρευνες διαπιστώθηκαν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω της άπνοιας αλλά στη νέα έρευνα ανακαλύφθηκαν σημαντικές διαφορές σε 2 ουσίες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Οι αλλαγές θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί άνθρωποι με τη διαταραχή εμφανίζουν συμπτώματα που παρεμβάλλονται στην καθημερινή τους ζωή. Ωστόσο, η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι τα αλλαγμένα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο προκαλούν τα νοητικά προβλήματα και τα προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα 2 ουσιών. Του γλουταμινικού και της GABA. Οι ουσίες βρίσκονται σε περιοχή του εγκεφάλου που συνδυάζει και συντονίζει σήματα από άλλες περιοχές για να ρυθμίσει τα συναισθήματα, τη σκέψη και σωματικές λειτουργίες όπως η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή.

Άνθρωποι με άπνοια έχουν χαμηλότερα επίπεδα GABA και πολύ υψηλά επίπεδα γλουταμινικού, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Sleep Research.

Ενώ η GABA δρα ως καταστολέας της διάθεσης επιβραδύνοντας τα πράγματα και διατηρώντας ήρεμους τους ανθρώπους, το γλουταμινικό έχει την ανάποδη επίδραση. Όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά ο εγκέφαλος στρεσάρεται και δεν δουλεύει καλά, εξήγησαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέμεναν αύξηση στο γλουταμινικό επειδή είναι χημική ουσία που προκαλεί βλάβη σε υψηλές δόσεις και ήδη έχει παρατηρηθεί εγκεφαλική βλάβη από την άπνοια.

Έκπληξη προκάλεσε η πτώση της GABA. Αυτό έκανε τους ερευνητές να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να υπάρχει αναδιοργάνωση του τρόπου με τον οποίο δουλεύει ο εγκέφαλος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζου τη σημασία της αντιμετώπισης της άπνοιας.

 

Πηγές:
Journal of Sleep Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο