Η Μονάδα για την ασθένεια Parkinson και Κινητικών Διαταραχών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ επεξεργάζεται μία μέθοδο, η οποία δίνει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τον έλεγχο ή και τη θεραπεία του Parkinson και της δυστονίας. Η μέθοδος ονομάζεται εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation, DBS).

Η DBS είναι νευροχειρουργική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την εμφύτευση ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, τα οποία παράγουν ηλεκτρικά ερεθίσματα για να ρυθμίζουν την ακανόνιστη εγκεφαλική λειτουργία.

Η δυστονία είναι νευρολογική διαταραχή. Πρόκειται για αδυναμία του εγκεφάλου να ελέγξει την κινητική λειτουργία των μυών. Τα άτομα που υποφέρουν από δυστονία έχουν παρατεταμένες μυϊκές συσπάσεις, οι οποίες προκαλούν ακούσιες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, συνοδευόμενες συχνά από αίσθημα πόνου και κράμπες.

Το Hadassah είναι σήμερα παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα που χρησιμοποιούν και εξελίσσουν την εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation, DBS) για το Parkinson και τη δυστονία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Hagai Bergman της Ιατρικής Σχολής του Hadassah ανακάλυψε μια περιοχή βαθιά στον εγκέφαλο, η οποία υπερλειτουργεί στους ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον. Μεταβάλλοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα σε αυτόν τον ιστό, ο Bergman παρατήρησε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του. Το 2001, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων στο συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου, για την παραγωγή ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Ο πρώτος ασθενής με Πάρκινσον που ωφελήθηκε από την DBS είχε χειρουργηθεί στις αρχές του 2003. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά και καθώς η γνώση σχετικά με την DBS ως μεθόδου αντιμετώπισης του Πάρκινσον αυξανόταν παγκοσμίως, οι νευροχειρουργοί άρχισαν να διερωτούνται αν θα μπορούσε αυτή η μέθοδος να εφαρμοστεί ευρύτερα. Έτσι έγιναν και τα πρώτα πετυχημένα πειράματα για τη δυστονία.

Για να βελτιστοποιήσουν τη θεραπεία και να δώσουν στους ασθενείς μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματά τους, οι επιστήμονες του Hadassah διερευνούν σήμερα νέες επαναστατικές τεχνολογίες. Ανάμεσά τους είναι τα τρισδιάστατα συστήματα και η ανάπτυξη αλγόριθμων για την αναγνώριση του βαθμού των ακούσιων μυϊκών κινήσεων και των φθινουσών εκφράσεων του προσώπου, που είναι χαρακτηριστικά του Parkinson. Τέτοιες τεχνολογίες θα βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση του ελέγχου της DBS και να προσαρμόσουν τη δόση και τον συγχρονισμό της αγωγής σε ασθενείς.

Πηγές:
Hadassah