Ερευνητές του University of California San Francisco, ανακάλυψαν ότι η μονόπλευρος κώφωση ενδεχομένως προκαλείται από κακή ευθυγράμμιση των ημισφαιρίων του εγκεφάλου, εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη βιοδεικτών που σηματοδοτούν την πάθηση καθώς και θεραπείας.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Laryngoscope, ερευνητές επέλεξαν 26 εθελοντές, 13 εκ των οποίων είχαν μονόπλευρο κώφωση και 13 είχαν φυσιολογική ακοή. Συνέλεξαν δημογραφικά και ακοομετρικά στοιχεία καθώς και εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας και μαγνητοεγκεφαλογραφίας.

Με έκθεση των 26 συμμετεχόντων σε σειρά ήχων διαφορετικών συχνοτήτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν διαφορές στη λειτουργία του ακουστικού φλοιού των 2 ομάδων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες με φυσιολογική ακοή είχαν συμμετρική διέγερση των νευρώνων, ενώ όσοι είχαν την πάθηση είχαν εκτεταμένη νευρωνική δραστηριότητα στο ένα ημισφαίριο αλλά μειωμένη στο άλλο.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι κάποιου είδους εγκεφαλική διέγερση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής σχέσης μεταξύ των ακουστικών φλοιών, που θα εκμεταλλευόταν την ελαστικότητα του εγκεφάλου για τη μείωση της επίπτωσης της πάθησης.

 

Πηγές:
Laryngoscope.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια