Η υπνική άπνοια στα μικρά παιδιά μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την προσοχή, τη μνήμη και τη γλωσσική ανάπτυξη, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι καθώς η άπνοια επιδεινώνεται ο κίνδυνος των παραπάνω προβλημάτων μπορεί να αυξηθεί.
Η Dr. Leila Gozal, του University of Chicago, δήλωσε ότι αν και υπάρχουν από καιρό ενδείξεις για παρουσία νοητικών ελλείψεων σε παιδιά με άπνοια, το σχετικά μικρό μέγεθος των ομάδων που μελετήθηκαν καθιστά δύσκολο το να αποδειχθεί ισχυρή σχέση μεταξύ αυξανόμενων νοητικών ελλείψεων και αυξανόμενης σοβαρότητας άπνοιας.

Αν και η νέα έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση, προηγούμενες έδειξαν ότι η άπνοια σε ενήλικες συνδέεται με προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, φτωχή λήψη αποφάσεων, κατάθλιψη και στρες.

Η νέα έρευνα περιέλαβε σχεδόν 1.400 παιδιά με άπνοια. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 5 έως 7 ετών. Ορισμένα από αυτά ροχάλιζαν.

Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε 4 ομάδες με βάση τη σοβαρότητα της νόσου.

Τα παιδιά έλαβαν μέρος σε εξέταση νυχτερινού ύπνου και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτόν. Ολοκλήρωσαν και τεστ που μετρούσαν ορισμένες πτυχές της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως γλωσσικές ικανότητες και ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και ελαφρά προβλήματα, όπως το ροχαλητό, είχαν αρνητική επίδραση στις νοητικές ικανότητες των παιδιών.

Η Gozal δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη απλών τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μαζί με τρέχουσα κλινική αξιολόγηση παιδιών που ροχαλίζουν τακτικά θα συμβάλλουν ενδεχομένως στην αγωγή.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Thoracic Society, στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Πηγές:
American Thoracic Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα