Οι βελτιώσεις στη φροντίδα ασθενών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή σώζουν περισσότερες ζωές. Ωστόσο, ερευνητές εκτιμούν ότι η επιβίωση αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να εμφανίσουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια.

Κάτω από το ένα τέταρτο των ασθενών με καρδιακή προσβολή εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια εντός 4 ετών, σχετιζόμενη με αρκετούς άλλους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με μεγάλη επισκόπηση ιατρικών δεδομένων.

Η κατανόηση του αυξημένου κινδύνου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να δρουν ώστε να προλαμβάνουν την πάθηση, δήλωσαν ερευνητές που παρουσίασαν την έρευνα στο Heart Failure 2016, ετήσιο συνέδριο της European Society of Cardiology.

Ο Dr. Johannes Gho, του University Medical Center Utrecht, δήλωσε για τη νέα έρευνα ότι περίπου 1 στους 4 ασθενείς εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια εντός 4 ετών από το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το παραπάνω ήταν σχετικά σταθερό διαχρονικά, πιθανόν λόγω 2 αντίθετων τάσεων. Από τη μια σημειώθηκε βελτίωση στην αγωγή του εμφράγματος, επομένως ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αναμενόταν να μειωθεί. Από την άλλη, επειδή η αγωγή έχει βελτιωθεί, περισσότεροι ασθενείς είναι εν ζωή μετά από καρδιακή προσβολή ώστε να εμφανίσουν στη συνέχεια καρδιακή ανεπάρκεια.
Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 24.745 ασθενών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή μεταξύ 1998 και 2010.

Κατά τη διάρκεια 3,7 ετών, κατά μέσον όρο, ποσοστό 24,3% των ασθενών εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια. Με κάθε αύξηση της ηλικίας κατά 10 χρόνια ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 45% και η μεγαλύτερη κοινωνικο- οικονομική στέρηση αύξανε τον κίνδυνο κατά 27%.

Παθήσεις στους ασθενείς που αύξαναν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μετά από καρδιακή προσβολή ήταν ο διαβήτης (44% αύξηση του κινδύνου), η κολπική μαρμαρυγή (63% αύξηση του κινδύνου), η περιφερική αρτηριακή νόσος (38% αύξηση του κινδύνου), η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (αύξηση του κινδύνου κατά 28%) και η υπέρταση (αύξηση του κινδύνου κατά 16%).

Ο Gho δήλωσε ότι η εύρεση των ασθενών με καρδιακή προσβολή οι οποίοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, ενδεχομένως θα βοηθήσει στη στόχευση προληπτικών θεραπειών.

 

Πηγές:
European Society of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;