Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης, γιατί ο εγκέφαλός τους αποτυχαίνει να ανιχνεύει αποτελεσματικά πόσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Howard Florey, στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου του Τέξας, εντόπισαν περιοχή στον εγκέφαλο που ελέγχει τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό.

Στους ηλικιωμένους δεν λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘National Academy of Sciences’.

Eρευνητές εξέτασαν εθελοντές σε δυο ομάδες. Στη μια συμμετείχαν άνθρωποι 21 έως 30 ετών και στην άλλη 65 έως 74. Τους χορήγησαν ενδοφλεβίως αλμυρό νερό για να προκαλέσουν δίψα και παρατήρησαν ότι η ομάδα με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας κατανάλωσε τη μισή ποσότητα νερού σε σχέση με την ομάδα που αποτελείτο από νεότερους ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστική μέθοδο φάνηκε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη δίψα ‘έκλεινε’ πολύ νωρίτερα πίνοντας μικρές ποσότητες, δήλωσε ο Dr.Michael Farrell. Η ανακάλυψη βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι ηλικιωμένοι μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα βοηθούν στην εξήγηση του γεγονότος του θανάτου μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων σε περίοδο καύσωνα.

Τα συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κούραση και παραισθήσεις. Η παρατεταμένη αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Πηγές:
‘National Academy of Sciences’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό