Ερευνητές ανέπτυξαν νέα μέθοδο για τον υπολογισμό του δεκαετούς κινδύνου για καρδιακή προσβολή με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, μόνο.

Επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ΔΜΣ, κάπνισμα και αρτηριακή πίεση θεωρούνται παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι πρόβλεψης του κινδύνου διαθέσιμες σήμερα.

Ωστόσο η χρήση τους έχει υποχωρήσει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη επειδή οι υπάρχουσες μέθοδοι εξηγούν μέτριο ποσοστό περιστατικών.

Η ερευνήτρια Anja Bye, του Norwegian University of Science and Technology (NTNU), δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι μετρώντας συνδυασμό 5 διαφορετικών mRNA και προσθέτοντας την πληροφορία στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο θα μπορούσαν να εντοπίσουν ανθρώπους που πρόκειται να υποστούν έμφραγμα με σημαντικά βελτιωμένη ακρίβεια.

Οι ερευνητές σχεδίασαν την έρευνα για να μελετήσουν την πιθανότητα ενός νέου είδους βιοδείκτη που σχεδιάστηκε για την πρόβλεψη του δεκαετούς κινδύνου εμφράγματος.

Μελέτησαν 212 συμμετέχοντες (40-70 ετών) στη Nord-Trondelag Health Study 2 (HUNT2,) οι οποίοι είτε πέθαναν από καρδιακή προσβολή εντός 10 ετών είτε παρέμειναν υγιείς την περίοδο της HUNT3 (2006).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Molecular and Cellular Cardiology.

 

 

Πηγές:
Journal of Molecular and Cellular Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management