Άκρως ανησυχητική εμφανίζεται η κατάσταση με την καρδιαγγειακή υγεία των Ελλήνων, από τους οποίους οι μισοί εμφανίζουν έναν παράγοντα κινδύνου.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο της σωστής ενημέρωσης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρόγραμμα “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου”.

Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Γιατροί - συνεργάτες του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η εξέταση θα είναι δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η βασική ανάγκη για την υλοποίηση του προγράμματος, είναι η “επιδημία” των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας.

Η τάση είναι να πάρει διαστάσεις πανδημίας, εάν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε αρχικά με στόχο να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον ελληνικό πληθυσμό.

Τα τελευταία χρόνια, επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Ευρήματα

Στα έντεκα χρόνια που διεξάγονται, τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ έδειξαν επί των 63.000 ενηλίκων περίπου που εξετάστηκαν:

  • Το 50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), το 25% είναι υπερτασικοί και το 10% διαβητικοί.
  • Το 42% βρέθηκαν υπέρβαροι και το 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι καπνιστές.
  • Παρατηρείται έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού.
  • Μόνον ένας στους τρεις Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία, παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών.
  • Μόνον οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν.
  • Περισσότεροι από ότι πιστεύαμε (πάνω από το3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ στους ηλικιωμένους (άνω των 75 ετών) το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από 10%.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καλύπτεται με αντιπηκτική αγωγή.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία