Καπνιστές κάτω των 50 ετών έχουν οκταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, σε σχέση με μη καπνιστές ίδιας ηλικίας, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Η διαφορά του κινδύνου μεταξύ όσων καπνίζουν και όσων απέχουν μειώνεται με την ηλικία. Υποχωρεί, σε πενταπλάσια διαφορά μεταξύ των ηλικιών 50 έως 65 και σε τριπλάσια διαφορά στους άνω των 65 ετών.

Τα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, καθώς νεότεροι άντρες και γυναίκες συνήθως δεν έχουν τόσα πολλά προβλήματα υγείας που να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, αναφέρει ότι το κάπνισμα είναι ίσως ο πιο ισχυρός από όλους τους παράγοντες κινδύνου ασκώντας την επίδρασή του πιο νωρίς σε σχέση με άλλους παράγοντες.

Όλοι οι καπνιστές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους μη καπνιστές αλλά δεν ήταν σαφές πόσος ήταν ο κίνδυνος μεταξύ ηλικιακών ομάδων.

Ερευνητές του Northern General Hospital στο Sheffield, με επικεφαλής τον Ever Grech, εξέτασαν στοιχεία 1.727 ενηλίκων που ακολούθησαν αγωγή για έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST (STEMI), μεταξύ 2009 και 2012.

Σχεδόν μισοί ασθενείς ήταν καπνιστές. Οι υπόλοιποι μοιράζονταν σχεδόν ισομερώς μεταξύ πρώην καπνιστών και ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Κατά μέσον όρο, οι καπνιστές ήταν τουλάχιστον 10 χρόνια νεότεροι σε σχέση με τους πρώην καπνιστές ή όσους δεν κάπνισαν ποτέ όταν υπέστησαν το έμφραγμα.

Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους μη καπνιστές να έχουν προηγουμένως εμφανίσει στεφανιαία νόσο.

Στον πληθυσμό του South Yorkshire, 27% των ενηλίκων κάτω των 50 κάπνιζε. Ωστόσο, το 75% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST (STEMI) κάτω των 50 ετών ήταν καπνιστές.

Γενικά, οι καπνιστές ήταν περισσότερο από 3 φορές πιο πιθανό να έχουν υποστεί έμφραγμα  του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST (STEMI) σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του καπνίσματος στους πιο νέους. Πρόσθεσαν ότι είναι δύσκολο να εξηγηθεί ο πολύ υψηλότερος κίνδυνος της καρδιακής προσβολής σε νεότερους ασθενείς.

 

Πηγές: Heart,