Προϋπάρχουσα κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή και χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου για μακροχρόνια χρήση οπιοειδών αναλγητικών φαρμάκων, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Patrick D. Quinn, του Indiana University στο Bloomington, ανακάλυψε ότι προϋπάρχουσες ψυχιατρικές και συμπεριφορές καταστάσεις και ψυχοτρόπα φάρμακα συνδέονταν με κατοπινή συνταγογράφηση οπιοιειδών.

Η σχέση ήταν ισχυρότερη για τη μακροχρόνια χρήση οπιοειδών, ιδιαίτερα στους ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βλαβερά αποτελέσματα της χρήσης οπιοειδών μπορούσαν επίσης να προβλέψουν τη μακροχρόνια χρήση οπιοειδών φαρμάκων.

Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 1,7% των ασθενών στους οποίους συνταγογραφήθηκαν οπιοειδή έγιναν μακροχρόνιοι χρήστες οπιοειδών αλλά ο κίνδυνος ήταν σημαντικά υψηλότερος σε ασθενείς με παθήσεις ψυχικής υγείας ή χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων

Ο Quinn δήλωσε ότι τα ευρήματα προστίθενται σε υπάρχουσες ενδείξεις ότι ο κίνδυνος μακροχρόνιας λήψης οπιοειδών που συνδέεται με προϋπάρχουσες ψυχιατρικές ή συμπεριφορικές καταστάσεις είναι ευρύς και συνδέεται με πολλαπλές διαγνώσεις και ψυχοτρόπα φάρμακα.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PAIN, οι ερευνητές εστίασαν σε 10,3 εκατομμύρια ασθενείς στους οποίους συνταγογραφήθηκαν οπιοειδή μεταξύ 2004 and 2013.

 

 

Πηγές:
PAIN.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια