Ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη του είδους της, έρευνα, για την επίδραση του άγχους σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και πώς συνδέεται με την ποιότητα ζωής.

Ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία έρευνας σε 3.503 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τη Λατινική Αμερική και ανακάλυψαν ότι όσες ανέφεραν άγχος ήταν 5 φορές πιο πιθανό να έχουν σοβαρά σωματικά συμπτώματα, όπως εξάψεις, διαταραχές ύπνου και μυϊκούς πόνους.

Πιθανές εξηγήσεις είναι ότι το άγχος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης, που μπορούν να αυξήσουν τη συχνότητα εξάψεων. Παρατηρήθηκε επίσης σχέση μεταξύ άγχους και σοβαρών ουρολογικών συμπτωμάτων.

Η Dr. JoAnn Pinkerton, δήλωσε ότι αν και το άγχος είναι συχνό σύμπτωμα στην εμμηνόπαυση, οι κρίσεις πανικού δεν είναι. Η έρευνα δείχνει τη σημασία της εξέτασης ασθενών για άγχος. Αν γυναίκες έχουν σημαντικό άγχος θα πρέπει να συζητούν επιλογές αγωγής με τους γιατρούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται τεχνικές χαλάρωσης, μείωση καφεΐνης και άσκηση. Θεραπεία με οιστρογόνα ή άλλα φάρμακα για τη διάθεση θα μπορούσαν επίσης να είναι βοηθητικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας