Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, έως και το 80%, ενδέχεται να υποφέρει κατά τη διάρκεια της ζωής του από πόνο στην πλάτη.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων δηλώνουν ότι ο πόνος κοντά στην περιοχή της μέσης επηρεάζει την ικανότητά τους να εκτελούν εργασίες της καθημερινότητας, όπως η άσκηση ή ακόμη και ο ύπνος.

Η θεραπεία αυτού του προβλήματος παραμένει ένα δύσκολο πρόβλημα και για εκατομμύρια ανθρώπους ο πόνος μετατρέπεται σε χρόνιο.

Μία νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Maryland School of Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα μπορεί να είναι χρήσιμη για τον πόνο χαμηλά στην πλάτη. Τα ευρήματά της αναρτήθηκαν πρόσφατα στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Cochrane Library”.

Στην ερευνητική ομάδα περιλαμβάνονται και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth στην Αγγλία και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας στη Γερμανία.

“Διαπιστώσαμε πως η γιόγκα συνδέεται με ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου”, σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Susan Wieland, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής.

“Για μερικούς ασθενείς που πάσχουν από χρόνια μη ειδική οσφυαλγία, η γιόγκα μπορεί να αξίζει να εξεταστεί ως μία μορφή θεραπείας”, επεσήμανε.

Η ομάδα των ειδικών αξιολόγησαν 12 ξεχωριστές μελέτες σχετικά με τη γιόγκα και τον χαμηλό πόνο στην πλάτη, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 1.000 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε χαμηλής έως μέτριας βεβαιότητας ενδείξεις ότι σε τρεις έως έξι μήνες, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τη γιόγκα είχαν μικρή έως μέτρια βελτίωση στη λειτουργία της πλάτης, καθώς και μικρή ανακούφιση από τον πόνο.

Η γιόγκα λειτουργεί περίπου όπως όλες οι ασκήσεις αναφορικά με τη βελτίωση της λειτουργίας της πλάτης σε διάστημα έως έξι μηνών. Οι ερευνητές βρήκαν λίγες μελέτες οι οποίες να συγκρίνουν τη γιόγκα για άλλη άσκηση και ως εκ τούτου θεωρείται ότι τα στοιχεία είναι πολύ χαμηλής βεβαιότητας.

Δημοφιλής

Η γιόγκα είναι μια σωματική και πνευματική πρακτική, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πριν από 2.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στις δυτικές χώρες. Περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό φυσικών κινήσεων, ελεγχόμενη αναπνοή και χαλάρωση ή διαλογισμό.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, πως οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τη γιόγκα είχαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τους ασθενείς, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν την άσκηση.

Είχαν, ωστόσο, παρόμοια ποσοστά επιπτώσεων με όσους χρησιμοποίησαν άλλου είδους άσκηση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ένταση του πόνου στην πλάτη, αλλά η γιόγκα δεν συνδέθηκε με σοβαρές παρενέργειες.

Πηγές:
Cochrane Library

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας