Μάλιστα για έξι στα δέκα από αυτά, η στροφή προς την καθιστική ζωή αρχίζει στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών, εντείνεται καθώς περνούν τα χρόνια μέχρι την εφηβεία και αφορά εξίσου τα δύο φύλα.

Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 400 παιδιά από τη Βρετανία, τα οποία παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί οκτώ χρόνια, ζητώντας τους κατά διαστήματα να φορούν για επτά συνεχόμενες ημέρες φορητές συσκευές καταγραφής της κινητικότητάς τους. Τα παιδιά έβγαζαν τις συσκευές μόνο για να κάνουν μπάνιο, να κοιμηθούν ή όταν κολυμπούσαν.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όλα ανεξαιρέτως τα αγόρια και τα κορίτσια της έρευνας άρχισαν να μειώνουν τη φυσική δραστηριότητά τους πολύ πριν φτάσουν στην εφηβεία.

Όπως γράφουν στο περιοδικό "British Journal of Sports Medicine" οι επιστήμονες από University of Strathclyde στη Γλασκόβη, η μείωση αυτή ήταν πιο γρήγορη στα κορίτσια όταν μπήκαν στην εφηβεία, απ’ ό,τι στα συνομήλικά τους αγόρια.

"Τα περισσότερα αγόρια (το 61%) είχαν μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας όταν άρχισε η έρευνα αλλά μέσα στην οκταετία έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα", δήλωσε ο κύριος ερευνητής John Reilly, καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας και Επιστήμης Δημόσιας Υγείας στο Strathclyde. "Το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια ήταν 62% και είχε ανάλογη μείωση μέχρι το τέλος της έρευνας".

Πηγές:
British Journal of Sports Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης