Της Σοφίας Νέτα

Όλες οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως το άγχος απόδοσης συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και /ή στη διατήρηση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το γενικότερο άγχος αποτελεί αιτία για την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος και μετά ακολουθεί το άγχος της επίδοσης.

Άγχος για την απόκτηση στύσης, άγχος για τη διατήρησή της, άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφου, είναι καταστάσεις που, όχι μόνο απομακρύνουν την απόλαυση από τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά συχνά οδηγούν σε δυσλειτουργία στύσης ή εκσπερμάτισης.

Έχει καταγραφεί πως, ορισμένοι άνθρωποι, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν είναι περισσότεροι σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, συμπεριφέρονται σα να απομακρύνονται από την ερωτική επαφή και αποκτούν το ρόλο του θεατή.

Έτσι, αντί να επικεντρώνονται στον/στην σύντροφό τους, απασχολούν το μυαλό τους με τις επιδόσεις τους. Και είναι επόμενο όλες αυτές οι αγωνίες να οδηγήσουν σε αποτυχία, η οποία προφανώς θα αυξήσει το άγχος τους και θα θέσει σε λειτουργία ένα φαύλο κύκλο: το άγχος προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία, η εμφάνιση της οποίας προκαλεί περισσότερο άγχος, και έτσι η δυσλειτουργία γίνεται ακόμα πιο έντονη.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, Δρ. Σταμάτη Παπαχαρίτου: «Μέσα από την εμπειρία της ανοικτής γραμμής βοήθειας του Κέντρου φαίνεται πως το άγχος για την σεξουαλική επίδοση κρύβει μια ανασφάλεια του ατόμου για τη σεξουαλική του ικανότητα.

Και αυτό μεταφράζεται σε μια, συνήθως αποτυχημένη προσπάθεια για να αποδειχτεί πως ο σύντροφος είναι ικανός να προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση …όπως κανένας άλλος/η μέχρι τώρα».
Όλη όμως αυτή η προσπάθεια και το άγχος πολλές φορές φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί ενεργοποιεί τον παραπάνω φαύλο κύκλο, διαλύοντας τη φυσιολογική λειτουργία μέσω ενός μηχανισμού απόσπασης του μυαλού!
Αυτό δείχνει ότι και στην χώρα μας, οι άντρες με σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να δίνουν μεγάλη προσοχή σε σκέψεις που αφορούν στην πιθανή αποτυχία καθώς και στην πιθανότητα απογοήτευσης και της συντρόφου τους.

Έτσι, η έννοια της απαιτούμενης απόδοσης μπορεί να αποτελείται λιγότερο από πιθανά σχόλια της συντρόφου και περισσότερο από την προσωπική αντίληψη του άνδρα για την σεξουαλική λειτουργία του!

14 Φεβρουαρίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα για την σεξουαλική υγεία. Τι μπορεί να βλάπτει την σεξουαλική υγεία των ελλήνων;
Τα δεδομένα για τη χώρα μας προέρχονται από τα στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας που φιλοξενείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το 1998 και πιο συγκεκριμένα από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέσα από τα τηλεφωνήματα των ελλήνων, στη γραμμή βοήθειας του κέντρου.

Πρόκειται για μια μελέτη που παρουσιάσθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Σεξουαλική Ιατρική από το ελληνικό Κέντρο και αφορούσε το ρόλο του άγχους για τις επιδόσεις των ανδρών, στην σεξουαλική τους υγεία.
Η παρούσα έρευνα συμπεριέλαβε όλα τα τηλεφωνήματα ανδρών που έλαβε η γραμμή βοήθειας (2310 99 90 99) από όλη την χώρα, για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2007.

Άγχος για τις επιδόσεις και Έλληνες
Συνολικά 2.928 άνδρες, από όλη την ελληνική επικράτεια, κάλεσαν την γραμμή για να συζητήσουν για κάποιο πρόβλημα που τους απασχολεί. Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων κάλεσαν ήταν τα 46 χρόνια.


Η πλειοψηφία των ανδρών που κάλεσαν τη γραμμή βοήθειας ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν άγχος για τις επιδόσεις τους (82.1%) και πάνω από τους μισούς άνδρες εκφράζουν τόσο επαγγελματικό άγχος (50.5%) όσο και γενικότερα άγχος για την ζωή τους (δηλώνουν πως γενικά είναι αγχώδεις άνθρωποι σε ποσοστό 63.9%).


Το 70% των ανδρών που κάλεσαν αυτό το διάστημα αντιμετώπιζε πρόβλημα με την στύση του και το 18% αντιμετώπιζε πρόβλημα με την πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο μόνο το 29% των ανδρών είχε αποφασίσει να ζητήσει κάποια συμβουλή ή έγκυρη επιστημονική βοήθεια.

Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση των δεδομένων του Κέντρου, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν άγχος απόδοσης ήταν σημαντικά νεότεροι συγκριτικά με τους άνδρες που δεν ένιωθαν άγχος (45.69% έναντι 58.43%).
Ωστόσο, όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, οι έλληνες που δηλώνανε στην γραμμή βοήθειας πως αντιμετωπίζουν γενικό αλλά και επαγγελματικό άγχος ήταν είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πως έχουν άγχος και για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις.

Ποιοι είχαν λιγότερο άγχος για την απόδοσή τους; Όσοι είχαν μια μακροχρόνια σχέση ή ήταν παντρεμένοι! Από την στατιστική ανάλυση φάνηκε, πως για τους παντρεμένους άνδρες υπήρχαν μικρότερες πιθανότητες (μόνο 15%) σε σχέση με όσους είχαν περιστασιακές σχέσεις ή δεν είχαν σχέσεις.

Η έλλειψη μιας σταθερής σχέσης, η έλλειψη εμπειριών και άρα αυτοπεποίθησης, το επαγγελματικό και το γενικό άγχος μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Με αφορμή τη φετινή ημέρα για τη σεξουαλική υγεία, το μήνυμα, παραμένει: Μην αναρωτιέσαι.

Ρώτησε!

Να σημειωθεί ότι σε 13 χώρες υπάρχουν Κέντρα Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας που διαθέτουν ανοικτή γραμμή βοήθειας για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών τους.

Στην Ελλάδα, στο νούμερο 2310 99 90 99, η γραμμή λειτουργεί από τις 14.2.1999. Επίσημη ιστοσελίδα: www.imop.gr
Επικοινωνία: Δρ. Σταμάτης Παπαχαρίτου, Διοικητικός Υπεύθυνος ΚΕ.Σ.Α.Υ., τηλ.

6945338788

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν