Ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ έρπητος ζωστήρος και αυξημένου κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, ερευνητές ανέλυσαν 519.880 ασθενείς από το 2003 έως το 2013. Από αυτούς 23.233 είχαν τον ιό.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που έπασχαν από έρπητα ζωστήρα ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες και είχαν πιο συχνούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υπέρταση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και μεγάλη ηλικία.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μεγαλύτερος σε ασθενείς κάτω των 40 ετών και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν υψηλότερος τον πρώτο χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού, ενώ μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου.

Ο Dr. Sung-Han Kim, του Asan Medical Center in Seoul, δήλωσε ότι ενώ τα ευρήματα χρειάζονται περαιτέρω μελέτη όσον αφορά το μηχανισμό της σχέσης είναι σημαντικό οι γιατροί που αναλαμβάνουν αυτούς τους ασθενείς να τους ενημερώνουν για τον αυξημένο κίνδυνο.

Η εμφάνιση έρπητος ζωστήρος αύξανε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών γεγονότων, περιλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 41%-ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν αυξημένος κατά 35% και της καρδιακής προβολής κατά 59%.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα