Η εμφάνιση πονοκεφάλων είναι συχνότερη σε ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα στο πεπτικό σύστημα, όπως ναυτία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια και δυσκοιλιότητα, σε σχέση με ανθρώπους που δεν πάσχουν από τέτοια συμπτώματα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ο πονοκέφαλος και τα συμπτώματα στο πεπτικό είναι συνήθη στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, η βιβλιογραφία σχετικά με τη συνύπαρξη των δυο είναι περιορισμένη, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Cephalalgia’.

Για να ερευνήσει το θέμα η Dr. Anne Hege Aamodt και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, επανεξέτασαν ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρωθεί από 43.732 εθελοντές στα οποία περιλαμβάνονταν πληροφορίες για συμπτώματα στο πεπτικό καθώς και για τον πονοκέφαλο.

Αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές το φύλο, την ηλικία, την κατάθλιψη, το άγχος και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε σημαντικά υψηλότερη εμφάνιση πονοκέφαλου σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια, δυσκοιλιότητα και ναυτία σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν παραπονιούνταν για τέτοια συμπτώματα.

Η σχέση μεταξύ του πονοκεφάλου και των συμπτωμάτων στο πεπτικό αυξάνονταν σημαντικά όσο αύξανε η συχνότητα των πονοκεφάλων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν εφαρμογή στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη το συνολικό κόστος της ενόχλησης σε αυτούς τους ασθενείς και να αποφύγουμε τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο που έχουν αρνητικές συνέπειες στο πεπτικό, σε ασθενείς με μεγάλη ενόχληση στο πεπτικό, σημειώνει ο ερευνητής.

Η στενή σχέση μεταξύ του συχνού πονοκέφαλου και των συμπτωμάτων στο πεπτικό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους κοινούς μηχανισμούς που καθιστούν όσους πάσχουν από πονοκέφαλο ευάλωτους σε συμπτώματα του πεπτικού, σημειώνει ο ερευνητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]