Νέα έρευνα για τη ζάχαρη, προειδοποιεί τους άντρες σχετικά με τους κινδύνους της μεγάλης κατανάλωσής της.

Όπως αναφέρει, η κατανάλωση πολλών γλυκών μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για συχνές ψυχικές διαταραχές στους άντρες.

Η Anika Knuppel, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να υπάρχει σχέση μεταξύ της ζάχαρης και των ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα στους άντρες.

Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα μετά την ανάλυση της πρόσληψης ζάχαρης και της εμφάνισης των πιο συχνών ψυχικών διαταραχών σε πάνω από 5.000 άντρες και πάνω από 2.000 γυναίκες, για περίοδο 22 ετών, μεταξύ 1983 και 2013.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης από γλυκά και αναψυκτικά σε 3 ομάδες παρόμοιου μεγέθους.

Ανακάλυψαν ότι άντρες που κατανάλωναν περισσότερα από 67 γρ. είχαν 23% αυξημένες πιθανότητες συχνών ψυχικών διαταραχών μετά από 5 χρόνια σε σύγκριση με όσους ήταν στο χαμηλότερο τρίτο, που κατανάλωναν λιγότερα από 39,5 γρ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άντρες και γυναίκες με ψυχικές διαταραχές και υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, επίσης είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη ξανά μετά από  5 χρόνια σε σύγκριση με όσους λάμβαναν χαμηλότερες ποσότητες.

Η Knuppel δήλωσε ότι τα γλυκά προκαλούν θετικά συναισθήματα βραχυπρόθεσμα. Οι άνθρωποι με χαμηλή διάθεση μπορεί ενδεχομένως να τρώνε σακχαρούχες τροφές με την ελπίδα ότι θα περιορίσουν τα αρνητικά συναισθήματα.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι υψηλή πρόσληψη σακχαρούχων τροφών είναι πιο πιθανό να έχει την αντίθετη επίδραση στην ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας