Έρευνα που διήρκεσε 3 χρόνια και έγινε σε 22 εκατομμύρια ανθρώπους υποδεικνύει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου και του κινδύνου καρδιοπάθειας και καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του University Hospitals Harrington Heart & Vascular Institute στο  Cleveland, Ohio, και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του American College of Cardiology.

Οι ερευνητές, μελετώντας στοιχεία ανθρώπων επέλεξαν το έμφραγμα ως δείκτη και διαπίστωσαν ότι τα εμφράγματα είναι δυο φορές πιο συχνά σε ανθρώπους με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου σε σχέση με ανθρώπους που δεν πάσχουν από αυτές (5,9% σε σύγκριση με 3,5%).

Αξιολόγησαν επίσης παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη και κάπνισμα και ανακάλυψαν ότι αυτοί οι παράγοντες ήταν πιο εμφανείς σε ανθρώπους με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Κατά μέσον όρο, άνθρωποι με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με ανθρώπους που δεν πάσχουν.

Πηγές:
http://news.uhhospitals.org/news-releases/university-hospitals-researchers-uncover-link-between-heart-attacks-and-inflammatory-bowel-disease.htm

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας