Ακόμα και δεκαετίες μετά την αγωγή, επιζώντες από καρκίνο κουράζονται πιο εύκολα από ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό της νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα έδειξαν τάση επιτάχυνσης της γήρανσης σε ανθρώπους με ιστορικό καρκίνου.

Η Jennifer Schrack, του Johns Hopkins School of Public Health, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της θεραπείας κατά του καρκίνου είναι η επιβίωση, αλλά έρευνες όπως αυτή, υποδεικνύουν ότι πρέπει επίσης να εξετάσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μακροχρόνια έρευνα για τη φυσιολογική γήρανση.

Περισσότεροι από 300 συμμετέχοντες ήταν επιζώντες από τον καρκίνο, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Περίπου 1.330 από όσους μελετήθηκαν, με μέση ηλικία τα 69 χρόνια, δεν είχαν τη νόσο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν κατά περιόδους σε τεστ με διάδρομο και περιπάτους 400 μέτρων για την αξιολόγηση της αντοχής τους, το 2007. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν το επίπεδο κούρασης.

Οι ερευνητές συνέκριναν αποτελέσματα επιζώντων από καρκίνο με τα αποτελέσματα ενηλίκων που δεν είχαν ποτέ καρκίνο και εξεπλάγησαν από το μέγεθος των διαφορών.

Κατά μέσον όρο, όσοι είχαν ιστορικό θεραπείας κατά του καρκίνου κουράζονταν πιο εύκολα σε τεστ στο διάδρομο και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν  το τεστ βάδισης.

Έδειξε ότι η θεραπεία κατά του καρκίνου συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο υψηλού επιπέδου κούρασης, κατά 1,6 φορές.

Το να είναι κάποιος μεγαλύτερος από 65 ετών συνδεόταν με 5,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο μείωσης της αντοχής.

Οι επιζώντες περπατούσαν κατά μέσον όρο 14 δευτερόλεπτα πιο αργά και κουράζονταν πιο γρήγορα, ανακάλυψε η έρευνα.

Τα νέα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι το ιστορικό καρκίνου συνδέεται με υψηλότερη κούραση και ότι η επίδραση επιδεινώνεται με την προχωρημένη ηλικία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Cancer.

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο