Τα επίπεδα άγχους έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα από την Ιταλία της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Menopause.

Σε προηγούμενες έρευνες, συμμετέχοντες με άγχος είχαν 1,70 περισσότερες φορές να εμφανίσουν οστεοπόρωση σε σχέση με ανθρώπους χωρίς.

Η έρευνα αποκάλυψε πώς τα επίπεδα άγχους σε μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέθηκαν με την οστική πυκνότητα.

Η έρευνα έγινε σε 192 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μέσης ηλικίας 67,5 ετών.

Σε 10 χρόνια, υπήρχαν 4% περισσότερες πιθανότητες σημαντικών καταγμάτων και 2,5% περισσότερες για κατάγματα ισχίου σε όσες είχαν σοβαρό άγχος έναντι γυναικών με ελαφρύ άγχος.

Για την αξιολόγηση του άγχους χρησιμοποιήθηκαν 14 παράμετροι. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το άγχος, η ένταση, ο φόβος, προβλήματα με τον ύπνο και τη μνήμη, κατάθλιψη, σωματικά προβλήματα και ανησυχία ή ψυχρότητα.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι τα επίπεδα άγχους συνδέονταν σημαντικά με την ηλικία, την ηλικία εμμηνόπαυσης, τα χρόνια που πέρασαν από αυτή και συμπτώματα κατάθλιψης.

Η Dr. JoAnn Pinkerton, δήλωσε ότι η οστεοπόρωση είναι σε ανοδική πυρεία. Εκτός από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι γυναίκες με άγχος πρέπει να εξεταστούν για οστεοπόρωση λόγω του υψηλότερου κινδύνου χαμηλής οστικής πυκνότητας που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;